Excel in your academics by accessing **McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Posttest** existing for free of cost.

## McGraw-Hill Math Grade 3 Posttest Answer Key

**Choose the correct term from the box to complete the sentence.**

ones

tens

hundreds

hundred thousands

Question 1.

The value of the underlined digit in 98,156 is 5 ____________

Answer:

5 tens – 50

Explanation:

The value of the digit 5 in 156 is 5 tens that is 50.

Question 2.

The value of the underlined digit in 39 is 9 ______________

Answer:

9 ones – 9

Explanation:

The value of the digit 9 in 39 is 9 ones that is 9.

Question 3.

The value of the underlined digit in 725,492 is 7 ___________

Answer:

7 hundred thousands – 700,000

Explanation:

The value of the digit 7 in 725,492 is 7 hundred thousands that is 700,000.

Question 4.

The value of the underlined digit in 627,385 is 3 _______________

Answer:

3 hundred – 300

Explanation:

The value of the digit 3 in 627,385 is 3 hundreds that is 300.

**Write each number in standard form.**

Question 5.

600,000 + 40,000 + 6,000 + 9

Answer:

646,009

Explanation:

The standard form for the given expanded form is 646,009.

Question 6.

seven hundred sixty-two

Answer:

762

Explanation:

The standard form for the given number name is 762.

Question 7.

30,000 + 8,000 + 500 + 10 + 1

Answer:

38,511

Explanation:

The standard form for the given expanded form is 38,511.

Question 8.

Answer:

1,126

Explanation:

There is 1 thousands block, 1 hundreds block and 2 tens sticks and 6 ones cubes

So, the standard form for the given quick picture is 1,126.

**Write the numbers from greatest to least.**

Question 9.

37,960

37,999

36,848

Answer:

37,999

37,960

36,848

Explanation:

I put the numbers in orders from greatest to least.

Question 10.

8,029

8,229

8,209

Answer:

8,229

8,209

8,029

Explanation:

I put the numbers in orders from greatest to least.

Question 11.

What digit must be in the hundreds place of all numbers between 1,499 and 1,600? Circle the numeral.

4

5

6

Answer:

Explanation:

The digit that must be in the hundreds place of all numbers between 1,499 and 1,600 is 5

So, i circled the numeral 5.

Question 12.

Name three numbers that change to 90 when rounded to the nearest 10.

Answer:

89 – eighty nine

85 – eighty five

87 – eighty seven

Explanation:

I wrote the names of 3 numbers that change into 90 when rounded to nearest 10

They are 85, 87 and 89.

**Add. Write the sum.**

Question 13.

Answer:

Explanation:

The sum of 179 and 649 is 828.

Question 14.

Answer:

Explanation:

The sum of 532 and 368 is 900.

Question 15.

Answer:

Explanation:

The sum of 287 and 329 is 616.

Question 16.

Answer:

Explanation:

The sum of 482 and 379 is 861.

Question 17.

Answer:

Explanation:

The sum of 447 and 168 is 615.

Question 18.

Answer:

Explanation:

The sum of 276 and 256 is 532.

Question 19.

Answer:

Explanation:

The sum of 828 and 399 is 1,227.

Question 20.

Answer:

Explanation:

The sum of 646 and 294 is 940.

**Add. Be sure to add the numbers in () first.**

Question 21.

19 + (3 + 2) =

19 + ________ = _________

(19 + 3) + 2 = __________

__________ + 2 = __________

Answer:

24

Explanation:

19 + (3 + 2) =

19 + 5 = 24

(19 + 3) + 2 =

22 + 2 = 24

So, 19 + (3 + 2) = 24.

Question 22.

(11 + 6) + 9 =

11 + (6 + 9) = __________

__________ + 9 = __________

11 + __________ = __________

Answer:

26

Explanation:

(11 + 6) + 9 =

17 + 9 = 26

11 + (6 + 9) =

11 + 15 = 26

So, (11 + 6) + 9 = 26.

**Subtract. Write the difference.**

Question 23.

Answer:

Explanation:

The difference of 543 and 457 is 86.

Question 24.

Answer:

Explanation:

The difference of 386 and 187 is 199.

Question 25.

Answer:

Explanation:

The difference of 721 and 144 is 577.

Question 26.

Answer:

Explanation:

The difference of 865 and 477 is 386.

Question 27.

Answer:

Explanation:

The difference of 940 and 543 is 397.

Question 28.

Answer:

Explanation:

The difference of 644 and 366 is 278.

Question 29.

Answer:

Explanation:

The difference of 532 and 168 is 364.

Question 30.

Answer:

Explanation:

The difference of 325 and 139 is 186.

Question 31.

How many more pounds can Ivan lift than Hector?

Answer:

**Multiply. Write the product**

Question 32.

3 × 8 = _____________

Answer:

24

Explanation:

There are 3 rows of 8 buttons each row

So, 3 x 8 = 24.

Question 33.

2 × 6 = _____________

Answer:

12

Explanation:

There are 2 rows of 6 flowers in each row

So, 2 x 6 = 12.

Question 34.

9 × 1 = _____________

Answer:

9

Explanation:

9 x 1 = 9

The product of 9 and 1 is 9.

Question 35.

5 × 6 = _____________

Answer:

30

Explanation:

5 x 6 = 30

The product of 5 and 6 is 30.

Question 36.

7 × 4 = ______________

Answer:

28

Explanation:

7 x 4 = 28

The product of 7 and 4 is 28.

Question 37.

Answer:

Explanation:

10 x 1 = 10

The product of 10 and 1 is 10.

Question 38.

Answer:

Explanation:

2 x 0 = 0

The product of any number with 0 will be 0.

Question 39.

Answer:

Explanation:

7 x 7 = 49

The product of 7 and 7 is 49.

Question 40.

Answer:

Explanation:

9 x 9 = 81

The product of 9 and 9 is 81.

Question 41.

Emily is helping her neighbors shovel their sidewalks after a big snowstorm. She charges $10 for each sidewalk. Emily shoveled 6 sidewalks on Wednesday. How much did she earn on Wednesday? If you need help finding the answer, draw pictures or use objects.

Answer:

$ 60

Explanation:

Emily is helping her neighbors shovel their sidewalks after a big snowstorm

She charges $10 for each sidewalk

Emily shoveled 6 sidewalks on Wednesday

To find the amount Emily earned multiply 6 with $10

6 x $10 = $60

So, Emily earned $60 on Wednesday.

Question 42.

Steven has 8 bags of shells he collected at the beach. There are 8 shells in each bag. How many shells does Steven have in all?

Answer:

64 shells

Explanation:

Steven has 8 bags of shells he collected at the beach

There are 8 shells in each bag

To find the total number of shells multiply the number of bags with the number of shells in each bag

8 x 8 = 64

So, Steven have 64 shells in all.

Question 43.

Richard uses 4 × 5 to find the total number of strawberries. Abby uses 5 × 4. Will they get the same product? Why or why not?

Answer:

Yes, Richard and Abby will get same product

Explanation:

Richard uses 4 × 5 to find the total number of strawberries

Abby uses 5 × 4.

The result of both the multiplication sentences is same as the factors are same only the order of the factors is different

So, Richard and Abby will get same product.

**Divide. Write the quotient.**

Question 44.

40 ÷ 10 = ___________

Answer:

Explanation:

The division of 40 and 10 is 4

So, 40 ÷ 10 = 4.

Question 45.

9 ÷ 3 = ____________

Answer:

Explanation:

The division of 9 and 3 results is 3.

9 ÷ 3 = 3.

Question 46.

7 ÷ 1 = _____________

Answer:

Explanation:

The division of 7 and 1 is 7

So, 7 ÷ 1 = 7.

Question 47.

Answer:

Explanation:

The division of 81 and 9 is 9

So, 81 ÷ 9 = 9.

Question 48.

Answer:

Explanation:

The division of 35 and 5 is 7

So, 35 ÷ 5 = 7.

Question 49.

Answer:

Explanation:

The division of 32 and 4 is 8

So, 32 ÷ 4 = 8.

Question 50.

Answer:

Explanation:

The division of 18 and 2 is 9

So, 18 ÷ 2 = 9.

Question 51.

Mrs. Fields is an art teacher. She teaches a total of 36 classes in 4 weeks. She teaches the same number of classes each week. How many classes does Mrs. Fields teach each week?

Answer:

Explanation:

Mrs. Fields is an art teacher

She teaches a total of 36 classes in 4 weeks

She teaches the same number of classes each week

To find the number of classes she teach in a week

Divide 36 with 4

36 ÷ 4 = 9

So, Mrs. Fields teach 9 classes each week.

Question 52.

Greg has 56 flowers to fill 8 flower vases. Greg wants to place the same number of flowers in each vase. How many flowers should he place in each vase?

Answer:

Explanation:

Greg has 56 flowers to fill 8 flower vases

Greg wants to place the same number of flowers in each vase

To find the number of flowers to be placed in each vase

Divide 56 with 8

56 ÷ 8 = 7

So, Greg should place 7 flowers in each vase.

**Color part of the set to show the fraction.**

Question 53.

\(\frac{1}{4}\) is blue

Answer:

Explanation:

I colored 1 part of the whole that is one fourth.

Question 54.

\(\frac{1}{3}\) is green

Answer:

Explanation:

I colored 1 part of the whole that is one third.

Question 55.

\(\frac{2}{3}\) are red

Answer:

Explanation:

I colored 2 parts of the whole that is two thirds.

Question 56.

Lois walks 1 mile from her office to her home. She made a stop when she was 2/3 of the way home. Where did Lois stop?

Answer:

Explanation:

Lois walks 1 mile from her office to her home

She made a stop when she was 2/3 of the way home

Lois stopped at the Farmer’s market

So, i marked the point on the line.

**Complete the equivalent fraction. Write the missing numerator or denominator.**

Question 57.

Answer:

Explanation:

The equivalents fraction to \(\frac{1}{2}\) is \(\frac{3}{6}\).

Question 58.

Answer:

Explanation:

The equivalents fraction to \(\frac{1}{3}\) is \(\frac{2}{6}\).

Question 59.

What time will it be in 3 hours?

Answer:

5:45

Explanation:

The time shown in the clock is 2:45

So, time in 3 hours will be 5:45.

Question 60.

What time will it be in 4 hours and 45 minutes?

Answer:

9:15

Explanation:

The time shown in the clock is 4:30

The time in 4 hours nd 45 minutes will be 9:15.

Question 61.

What time will it be in 2 hours and 5 minutes?

Answer:

9:35

Explanation:

The time shown in the clock is 7:30

The time in 2 hours 5 minutes will be 9:35.

Question 62.

Sharon spends 30 minutes mowing the lawn. She spends 10 minutes watering her plants, and 15 minutes walking her dog. Sharon finishes at 5:30. When did she start? Use the number line and work backward to help you solve.

Answer:

Explanation:

Sharon spends 30 minutes mowing the lawn

She spends 10 minutes watering her plants, and 15 minutes walking her dog

Sharon finishes at 5:30

I used the number line and marked the time backward from 5:30

15 minutes before 5:30 is 5:15

10 minutes before 5:15 is 5:05

30 minutes before 5:05 is 4:35

So, Sharon started at 4:35.

**Circle the better estimate for the amount each can hold.**

Question 63.

5 L

900 mL

Answer:

Explanation:

The container can hold about 5 L

So, i drew a circle around it.

Question 64.

1 L

15 mL

Answer:

Explanation:

The spoon can hold 15 mL

So, i drew a circle around it.

Question 65.

4 L

400 mL

Answer:

Explanation:

The above container can hold 4 L

So, i drew a circle around it.

Students voted for their favorite fruit snack. The bar graph shows how they voted.

Question 66.

How many students voted?

Answer:

29

Explanation:

4 students chose strawberries

6 students chose cherries

10 students chose apple

9 students chose banana

Add 4 + 6 + 10 + 9 = 29

So, 29 students voted for their favorite fruit snack.

Question 67.

Did more students choose Banana, or Strawberries and Cherries combined?

Answer:

More students chose Strawberries and cherries combined

Explanation:

4 students chose strawberries

6 students chose cherries

Strawberries and cherries combined 4 + 6 = 10

9 students chose banana

So, more students chose strawberries and cherries combined than banana.

**Place a check mark next to the name of each.**

Question 68.

___________ ray

___________ line segment

___________ angle

Answer:

Explanation:

The above given figure is a line segment

A line segment is a part of line that has two end points.

Question 69.

___________ ray

___________ line segment

___________ angle

Answer:

Explanation:

The above given figure is an angle

An angle is formed when two straight lines or rays meet at a common point.

Question 70.

___________ ray

___________ line segment

___________ angle

Answer:

Explanation:

The above figure is a ray

A ray is a line with 1 end point.

**The perimeter of each shape is given, but the length of one side is unknown. Find the unknown side length.**

Question 71.

perimeter: 24 feet

unknown side length: ____________

Answer:

Unknown side = 8 ft

Explanation:

Given Perimeter = 24 feet

Perimeter of the rectangle is sum of all the sides

That is 4 + 8 + 4 + ? = 24

16 + ? = 24

24 – 16 = 8

So, unknown side = 8 ft.

Question 72.

perimeter: 16 inches

unknown side length: ____________

Answer:

Unknown side = 4 in

Explanation:

Given Perimeter = 16 inches

Perimeter of the quadrilateral is sum of all the sides

That is 4 + 3 + 5 + ? = 16

12 + ? = 16

16 – 12 = 4

So, unknown side = 4 in.

Question 73.

Find the area of the rug by counting the unit squares. Then find the area by multiplying the sides.

Area found by counting: _____________ square feet

Area found by multiplying: _____________ square feet

Answer:

Area found by counting: 50 square feet

Area found by multiplying: 50 square feet

Explanation:

By counting unit squares:

I counted by 1’s

There are 50 unit squares

So, the area of the rug is 50 square feet

By multiplying the sides

There are 5 rows and 10 columns of units squares

Multiply: 5 x 10 = 50

So, the area of the rug is 50 square feet.