Practice questions available in **McGraw Hill Math Grade 2 Answer Key PDF Chapter 6 Test **will engage students and is a great way of informal assessment.

## McGraw-Hill Math Grade 2 Chapter 6 Test Answer Key

**Write the time. Write A.M. or P.M.**

**Morning**

Question 1.

Answer:

8:25 A.M.

Explanation:

The hours from midnight to noon are labeled A.M.

If it is 8:25 in the morning, the time is 8:25 A.M.

**Afternoon**

Question 2.

Answer:

5:50 P.M.

Explanation:

The hours from noon to midnight are labeled P.M.

If it is 5:50 in the afternoon, the time is 5:50 P.M.

**Look at the clock. Write the time on the digital clock. Then write the time with A.M. or P.M.**

**Morning**

Question 3.

Answer:

Explanation:

The clock shows the time 09:10

The hours from midnight to noon are labeled A.M.

If it is 9:10 in the morning, the time is 9:10 A.M.

**Afternoon**

Question 4.

Answer:

Explanation:

The clock shows the time 02:35

The hours from noon to midnight are labeled P.M.

If it is 02:35 in the afternoon, the time is 02:35 P.M.

**Count the pennies, nickels, or dimes. Write how much they are worth. Use the ¢ symbol.**

Question 5.

Answer:

30¢

Explanation:

There are 6 nickels

1 nickel = 5 cents

I counted by 5’s

5, 10, 15, 20, 25, 30

So, the coins are worth 30¢.

Question 6.

Answer:

9¢

Explanation:

There are 9 pennies

1 penny = 1 cent

I counted by 1’s

So, the coins are worth 9¢.

Question 7.

Answer:

70¢

Explanation:

There are 7 dimes

1 dime = 10 cents

I counted by 10’s

So, the coins are worth 70¢.

**Count the dimes, nickels, and pennies by 10s, 5s, and 1s. Write the total. Use the ¢ symbol.**

Question 8.

Answer:

37¢

Explanation:

There are 2 dimes

I counted by 10 two times = 20¢

There are 3 nickels

I counted by 5’s 3 times = 15¢

There are 2 pennies

I counted by 1’s= 2¢

20 + 15 + 2 = 37¢

So, the total is 37¢.

Question 9.

Answer:

46¢

Explanation:

There are 3 dimes

I counted by 10 three times = 30¢

There are 3 nickels

I counted by 5’s 3 times = 15¢

There are 1 penny

I counted by 1’s= 1¢

30 + 15 + 1 = 46¢

So, the total is 46¢.

**Count the money. Write the total. Use the ¢ or $ symbol.**

Question 10.

Answer:

1$ 75¢

Explanation:

There is 1$

There are 3 quarters

1 quarter = 25 cents

2 quarters = 3 x 25 = 75¢

So, the total is 1$ 75¢.

Question 11.

Answer:

75¢

Explanation:

There are 1 quarter

2 quarters = 25¢

There are 3 dimes

2 dimes = 3 x 10 = 30¢

There are 3 nickels

3 nickels = 3 x 5 = 15¢

25+ 30 + 15 = 75¢

So, the total is 75¢.

Question 12.

Answer:

$2.19

Explanation:

There is 2 dollars

1 dime = 10¢

1 nickel = 5¢

4 pennies = 4¢

10 + 5 + 4 = 19

So, the total is 1$19¢.

**Write how much money the person has. Write how much money the person needs. Use the ¢ or $ symbol. Then answer the question. Write yes or no.**

Question 13.

One red marker costs 55¢. Hal has one quarter, two dimes, and two nickels.

Hal has ___________. Hal needs ___________.

Can he buy a red marker? ____________

Answer:

Hal has 55¢. Hal needs 55¢.

Can he buy a red marker? Yes

Explanation:

One red marker costs 55¢

Hal has one quarter, two dimes, and two nickels.

1 quarter = 25¢

2 dimes = 20¢

2 nickels = 10¢

25 + 20 + 10 = 55¢

So, Hal has 55¢ and he can buy one red marker.

Question 14.

Doug wants to buy a note pad for $1.19. He has a dollar bill, two nickels, and four pennies.

Doug has _____________. Doug needs _____________.

Does he have enough money? ______________

Answer:

Doug has $1.14. Doug needs $1.19.

Does he have enough money? No

Explanation:

Doug wants to buy a note pad for $1.19

He has a dollar bill, two nickels, and four pennies

2 nickels = 10¢

4 pennies = 4¢

10 + 4 = 14¢

Doug has $1.14 and he need $1.19

So, he can not buy a note pad.

Must Read: