# Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.3 Answer Key Solve Multi-Step Problems Using Equations

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.3 Answer Key Solve Multi-Step Problems Using Equations.

## Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.3 Answer Key Solve Multi-Step Problems Using Equations

Essential Question

How can you represent and solve multi-step problems using equations?
Algebraic equations can be used in solving problems. unknown number or the number to be find out.
equation is written x = , x is to be find out

Unlock the Problem

Chris’s computer has 3 hard drives with 64 gigabytes of space each, and 2 hard drives with 16 gigabytes of space each. The files on her computer use 78 gigabytes of space. How much hard drive space does her computer have left?

• Underline the important information.

146 gigabytes
Explanation:
Chris’s computer has 3 hard drives with 64 gigabytes of space each,
64 x 3 = 192
2 hard drives with 16 gigabytes of space each.
16 x 2= 32
Total gigabytes he have 192 + 32 = 224
The files on her computer use 78 gigabytes of space.
Total hard drive space does her computer have left
224 – 78 = 146 gigabytes.

One Way Use multiple single-step equations.

STEP 1 Find how much hard drive space is on 3 hard drives with 64 gigabytes of space each.

Explanation:
3 x 64 = n
64+64+64 = 192

STEP 2 Find how much hard drive space is on 2 hard drives with 16 gigabytes of space.

Explanation:
2 x 16 = n
16 + 16 = 32

STEP 3 Find the total hard drive space on the computer

192 + 32 = a
224 = a

STEP 4 The files use 78 gigabytes of space. Find how much hard drive space the computer has left.

Explanation:
224 – 78 = y
146 = y

Share and Show

Question 1.
Carnie and Doug have cookies to sell at a bake sale. Carnie makes 3 batches of 17 cookies each and Doug makes 3 hatches of 20 cookies each, After ten minutes at the bake sale, they sold 32 cookies. How many cookies do Carnie and Doug have left to sell?

Explanation:
Carnie makes 3 batches of 17 cookies each
3 x 17 = p = 51
Doug makes 3 hatches of 20 cookies each,
3 x 20 = a = 60
51 + 60 = y =111
After ten minutes at the bake sale, they sold 32 cookies.
Total cookies do Carnie and Doug have left to sell
111 – 32 = n = 79

Question 2.
Tammy buys 3 bags of lollipops, with 12 lollipops in each hag. She also buys 4 bags of gum, with 11 pieces in each hag. How many lollipops and pieces of gum does Tammy have?
80 lollipops and pieces of gum.
Explanation:
Tammy buys 3 bags of lollipops, with 12 lollipops in each hag.
12 x 3= 36 lollipops
She also buys 4 bags of gum, with 11 pieces in each hag.
11 x 4 = 44 pieces
Total lollipops and pieces of gum does Tammy have
36 + 44 = 80

Question 3.
Maddox has 4 boxes with 32 marbles in each box. He has 7 boxes with 18 shells in each box. If he gets 20 marbles from a friend, how many marbles and shells does he have?
Maddox has 274 marbles and shells.
Explanation:
Maddox has 4 boxes with 32 marbles in each box.
32 x 4 = 128 marbles
He has 7 boxes with 18 shells in each box.
18 x 7 = 126 shells
If he gets 20 marbles from a friend,
128 + 20 = 148
Total marbles and shells he have
126 + 148 = 274

Problem Solving

Question 4.
Mario drove 60 miles to work each day for 5 days. Then he drove 54 miles on both Saturday and Sunday. How many miles did Mario drive during those seven days?
Mario drove 408 miles.
Explanation:
Mario drove 60 miles to work each day for 5 days.
60 x 5 = 300 miles.
Then he drove 54 miles on both Saturday and Sunday.
54 x 2 = 108 miles.
Total miles Mario drive during those seven days
300 + 108 =408 miles.

Question 5.
H.O.T. Apply Maggie has 3 binders with 25 stamps in each binder. She has 5 binders with 24 baseball cards in each binder. If she gives 35 stamps to a friend, how many stamps and cards does she have left?
Maggie has 160 stamps and cards.
Explanation:
Maggie has 3 binders with 25 stamps in each binder.
25 x 3 = 75 stamps
She has 5 binders with 24 baseball cards in each binder.
24 x 5 = 120 baseball cards
If she gives 35 stamps to a friend,
Number of stamps left with her 75 – 35 = 40
Total stamps and cards she have left 120 + 40 = 160

Math Talk

Mathematical Processes
Explain why in Problem 1 you added during step 3 instead of multiplied.
Here in problem 1 “y” represents the number of cookies of Carine and Doug have left to sell.

H.O.T. What’s the Error?

Question 6.

Multi-Step Dominic has 5 books with 12 postcards in each book. He has 4 boxes with 20 coins in each box. If he gives 15 postcards to a friend, how many postcards and coins does he have?
Dominic has 125 postcards and coins.
Explanation:
Dominic has 5 books with 12 postcards in each book.
12 x 5 = 60 post cards
He has 4 boxes with 20 coins in each box.
20 x 4 = 80 coins
If he gives 15 postcards to a friend,
Number of postcards left with him 60 -15 = 45
Total postcards and coins he have 45 + 80 = 125

125 post cards and coins left
Explanation:

Question 7.
Eric is getting his mountain climbing certificate. There are 63 days that Eric climbs for 2 hours, there are 97 days that he climbs for 1 hour, and there are 22 days that he climbs for 3 hours. How many more hours does Eric need to climb until he earns a certificate for climbing 500 hours?
(A) 289 hours
(B) 318 hours
(C) 321 hours
(D) 211 hours
Option(D)
Explanation:
There are 63 days that Eric climbs for 2 hours,
63 x 2 = 126 hours
There are 97 days that he climbs for 1 hour,
There are 22 days that he climbs for 3 hours.
22 x 3 = 66 hours
Number of more hours Eric need to climb until he earns a certificate for climbing 500 hours
500 – (126 + 97 + 66) = 500 – 289 = 211

Question 8.
Teresa has 315 photos that she wants to put into albums. She buys 4 albums that hold 24 photos each. There are 3 albums that hold 72 photos each. Teresa plans to put any leftover photos into frames. How many frames will Teresa need to buy?
(A) 3 frames
(B) 13 frames
(C) 0 frames
(D) 5 frames
Option(A)
Explanation:
Teresa has 315 photos that she wants to put into albums.
She buys 4 albums that hold 24 photos each.
24 x 4 = 96 photos
There are 3 albums that hold 72 photos each.
72 x 3 = 216
Total frames Teresa need to buy
315 – (96 + 216) = 315 – 312 = 3

Question 9.
Multi-Step The soccer team sells 54 bagels with cream cheese for $2 each and 36 muffins for$1 each during a bake sale. The coach uses the bake sale money to buy socks for the 14 players at $6 a pair. How much money does the coach have left to buy soccer balls? (A)$138
(B) $60 (C)$0
(D) $27 Answer: Option(B) Explanation: The soccer team sells 54 bagels with cream cheese for$2 each
54 x 2 = $108 36 muffins for$1 each during a bake sale.
The coach uses the bake sale money to buy socks for the 14 players at $6 a pair. 14 x 6 =$84
Total money does the coach have left to buy soccer balls
(108 + 36) – 84 = 144 – 84 = $60 TEXAS Test Prep Question 10. Trina has 2 bags with 14 pinecones in each bag. She has 7 boxes with 15 acorns in each box. If she trades 5 pinecones for 10 acorns, how many pinecones and acorns does she have? (A) 28 (B) 105 (C) 133 (D) 118 Answer: Option(D) Explanation: Trina has 2 bags with 14 pinecones in each bag. 14 x 2 = 28 pinecones She has 7 boxes with 15 acorns in each box. 15 x 7 = 105 acorns If she trades 5 pinecones for 10 acorns, (28 – 5) + (105 – 10) = 23 + 95 = 118 ### Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.3 Homework and Practice Answer Key Problem Solving Question 1. Rebecca bought a flat of 144 pansies. She planted 3 rows of 16 pansies each. She planted 4 rows of 14 pansies each. How many pansies does she have left to plant? Answer: p = 40 Explanation: Question 2. Julie packed 18 DVDs in each of 4 boxes. She packed 15 DVDs in each of 5 boxes. She has 8 DVDs left over. How many DVDs does Julie have? Answer: Julie have 155 DVDs. Explanation: Julie packed 18 DVDs in each of 4 boxes. 18 x 4 = 72 She packed 15 DVDs in each of 5 boxes. 15 x 5 = 75 She has 8 DVDs left over. Total DVDs she packed 72 + 75 = 147 Number of DVDs does Julie have 147 + 8 = 155 Question 3. Monty buys 2 adult dinner tickets for$22 each, 2 Senior tickets for $18 each and 3 child tickets for$12 each. How much change will he get from $120? Answer: Monty get$4 as change.
Explanation:
Monty buys 2 adult dinner tickets for $22 each, 22 x 2 =$44
2 Senior tickets for $18 each 18 x 2 =$36
3 child tickets for $12 each. 12 x 3 =$36
Total change he get from $120$120 – ($36 +$36 + $44) = 120 – 116 =$4

Question 4.
John has 4 shelves with 22 dinosaur models on each shelf. He has 3 shelves with 20 dragon models on each shelf. How many more dinosaur models than dragon models does John have?
John have 28 more dinosaur models than dragon models .
Explanation:
John has 4 shelves with 22 dinosaur models on each shelf.
22 x 4 = 88
He has 3 shelves with 20 dragon models on each shelf.
20 x 3 = 60
Number of more dinosaur models than dragon models does John have
88 – 60 = 28

Question 5.
Alexis needs 280 screws to finish her deck. She bought 3 boxes of screws with 40 screws in a box. She had 168 screws. How many screws will she have left over when she finishes the deck?
8 screws.
Explanation:
Alexis needs 280 screws to finish her deck.
She bought 3 boxes of screws with 40 screws in a box.
40 x 3 = 120
Total screws left when she finishes the deck
(120 + 168) – 280 = 288 – 280 = 8

Lesson Check

Question 6.
Multi-Step Erika baked 7 trays of 12 muffins each. Simon baked 5 trays of 18 muffins each. They agreed to make 200 muffins for the school bake sale. How many more muffins do they need to make?
(A) 26
(B) 38
(C) 36
(D) 52
Option(A)
Explanation:
Erika baked 7 trays of 12 muffins each.
12 x 7 = 84
Simon baked 5 trays of 18 muffins each.
18 x 5 = 90
They agreed to make 200 muffins for the school bake sale.
Total muffins baked together 84 + 90 = 174
Number of more muffins do they need to make
200 – 174 = 26

Question 7.
Multi-Step Victoria is buying stickers. She bought 3 packages of stars with 24 in each package. She bought 2 packages of rainbows with 16 in each package. She bought 4 packages of hearts with 10 in each package. She used 82 of the stickers to make cards. How many stickers does Victoria have left?
(A) 72
(B) 62
(C) 144
(D) 96
Option(B)
Explanation:
Victoria bought 3 packages of stars with 24 in each package.
24 x 3 = 72
She bought 2 packages of rainbows with 16 in each package.
16 x 2 = 32
She bought 4 packages of hearts with 10 in each package.
10 x 4 = 40
Total stickers in packages 72 + 32 + 40 = 144
She used 82 of the stickers to make cards.
Total stickers does Victoria have left
144 -82 = 62

Question 8.
Multi-Step Willie bagged his potatoes in 18 ten-pound bags, 6 five-pound bags, and 4 twenty-five pound bags. He has 2 pounds of potatoes left over. How many pounds of potatoes does Willie have?
(A) 358 pounds
(B) 262 pounds
(C) 352 pounds
(D) 362 pounds
Explanation:
Willie bagged his potatoes in 18 ten-pound bags = 180
6 five-pound bags = 30
4 twenty-five pound bags = 100
He has 2 pounds of potatoes left over.
Total pounds of potatoes does Willie have
180 + 30 + 100 + 2 = 312 pounds

Question 9.
Multi-Step Man bought 6 hats for $14 each and 3 belts for$33 each. How much change did he get from $200? (A)$7
(B) $17 (C)$58
(D) $27 Answer: Option(B) Explanation: Man bought 6 hats for$14 each = 14 x 6 =84
3 belts for $33 each = 33 x 3 = 99 Total change did he get from$200
200 – (84 + 99) = 200 – 183 = 17

Question 10.
Multi-Step Carla bought four 64-ounce bottles of juice and three 32-ounce bottles of juice. She used 320 ounces of juice to make punch. How many ounces of juice does Carla have left?
(A) 42 ounces
(B) 52 ounces
(C) 32 ounces
(D) 22 ounces
Option(C)
Explanation:
Carla bought four 64-ounce bottles of juice
64 x 4 = 256 ounce
three 32-ounce bottles of juice.
32 x 3 = 96 ounce
Total ounces of juice 256+96 = 352
She used 320 ounces of juice to make punch.
Total ounces of juice does Carla have left
352 – 320 = 32ounces

Question 11.
Multi-Step Alden has 6 bags of balloons with 10 in each bag. 2bagswlth 25m each bag 1 bag of 50 balloons, and 14 balloons that are already blown up. How many balloons does Alden have in all?
(A) 160
(B) 146
(C) 174
(D) 107