Refer to ourĀ Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 18.1 Answer Key Measure Time Intervals.

## Texas Go Math Grade 3 Lesson 18.1 Answer Key Measure Time Intervals

**Unlock the Problem**

Ava and her family visited Space Center Houston. They watched a movie that began at 4:10 P.M. and ended at 4:53 P.M. How long did the movie last?

To find elapsed time, find the amount of time that passes from the start of an activity to the end of the activity.

- What time did the movie begin?

________________ - What time did the movie end?

________________ - Underline the question.

________________

**One Way** Use a number line.

STEP 1:

Find the time on the number line that the movie began.

STEP 2:

Count on to the ending time, 4:53. Count on by tens for each 10 minutes. Count on by ones for each minute. Write the times below the number line.

STEP 3:

Draw the jumps on the number line to show the minutes from 4:10 to 4:53. Record the minutes.

Answer:

STEP 4:

Add to find the total minutes.

10 + 10 + 10 + 10 + 1 + 1 + 1 = ________

The elapsed time from 4:10 P.M. to 4:53 P.M. is _________ minutes.

So, the movie lasted _________ minutes.

Answer:

The movie began at 4:10 P.M

The movie end time is 4:53 P.M

Add to find the total minutes.

10 + 10 + 10 + 10 + 1 + 1 + 1 = __43__

The elapsed time from 4:10 P.M. to 4:53 P.M. is 43 minutes.

So, the movie lasted 43 minutes.

Explanation:

First, start at 4:10. And Jump 20 minutes 4:10 P.M. to 4:53 P.M to 4:30 to get to the half-hour, and next jump 20 minutes to 4:50, and then jump 3 minutes to 4:53 for an elapsed time of 20 + 20 + 3 = 43 minutes.

**Math Talk**

**Mathematical Processes**

Describe another way you can use jumps on the number line to find the elapsed time from 4:10 P.M. to 4:53 P.M.

Answer:

**Other Ways**

Start time: 4:10 P.M. End time: 4:53 P.M.

A. Use an analog clock.

STEP 1:

Find the starting time on the clock.

STEP 2:

Count the minutes by counting on by fives and ones to 4:53 P.M. Write the missing counting numbers next to the clock.

So, the elapsed time is _________ minutes.

Answer:

The elapsed time is 43 minutes

Explanation:

The starting time on the clock is 4:10 P.M and the end time is 4:53 P.M. Hence the elapsed time is 4:53 – 4:10 = 43 minutes.

B. Use subtraction.

STEP 1:

Write the ending time. Then write the starting time so that the hours and minutes line up.

STEP 2:

The hours are the same, so subtract the minutes.

Answer:

43 minutes.

Explanation:

**Share and Show**

Question 1.

Use the number line to find the elapsed time from 1:15 P.M. to 1:40 P.M. _____________

Answer:

25 minutes

Explanation:

**Find the elapsed time.**

Question 2.

Start: 11:35 A.M. End: 11:54 A.M.

Answer:

19 minutes

Explanation:

Question 3.

Start: 4:30 P.M. End: 5:00 P.M.

Answer:

30 minutes

Explanation:

5:00 P.M – 4.30 P.M = 30 minutes

**Problem Solving**

Question 4.

Apply Connor started reading his book about outer space at quarter after nine in the morning. He read until quarter to ten in the morning. How long did Connor read his book?

Answer:

30 minutes

Explanation:

9:15-9:45= 30 minutes

Connor took 30 minutes to read his book.

Question 5.

**H.O.T. Multi-Step** Aiden arrived at the rocket display at 3:35 P.M. and left at 3:49 P.M. Ava arrived at the rocket display at 3:30 P.M. and left at 3:56 P.M. Ava spent how many more minutes at the rocket display than Aiden?

Answer:

12 more minutes

Explanation:

3:49 – 3:35 = 14 minutes

3:56 -3:30 = 26 minutes

26 -14 = 12 minutes

Therefore Ava spent 12 more minutes at the rocket display than Aiden.

14 -26

Question 6.

**H.O.T. Multi-Step** At the space center, Hannah bought a model of a lunar rover. She started working on the model the next day at 11:13 A.M. She worked until leaving for lunch at 11:51 A.M. After lunch, she worked on the model again from 1:29 P.M. until 1:48 P.M. How long did Hannah work on the model?

Answer:

57 minutes

Explanation:

11:51 A.M – 11.13 A.M = 38 minutes

1:48 – 1:29 = 19 minutes

Hannah work on the model for 38+19 = 57 minutes long.

Question 7.

**Write Math** Aiden’s family took the NASA Tram tour from 2:05 P.M. to 2:45 P.M. Explain how you know that the tour was more than 30 minutes.

Answer:

From 2:05 to 2:35 is 30 minutes and 2.45 P.M comes after 2.35. Hence we can prove that the tour was more than 30 minutes.

**Daily Assessment Task**

**Fill in the bubble for the correct answer choice.**

Question 8.

Samantha practices for a kayak race from 8:02 A.M. to 8:49 A.M. How long does Samantha practice?

(A) 41 minutes

(B) 47 minutes

(C) 69 minutes

(D) 51 minutes

Answer:

47 minutes

Explanation:

8:49-8:02=47 minutes

Hence Samantha practice for 47 minutes long.

Question 9.

Amy reads a book from 9:15 A.M. to 9:29 A.M. before she goes to class. During lunch, she reads the same book from 1:18 P.M. to 1:35 P.M. How long does Amy read the book?

(A) 14 minutes

(B) 22 minutes

(C) 31 minutes

(D) 17 minutes

Answer:

31 minutes

Explanation:

9:29-9:15=14 minutes

1:35-1:18=17 minutes

So, Amy read the book 31 minutes (14+17)long

Question 10.

**Multi-Step** Lucas does his science homework from 5:12 P.M. to 5:43 P.M. It takes him 5 more minutes to do his history project than it does to finish his science homework. How long does it take Lucas to finish his history project?

(A) 31 minutes

(B) 26 minutes

(C) 41 minutes

(D) 36 minutes

Answer:

36 minutes

Explanation:

5:43 P.M-5:12 P.M =31 minutes

It takes 5 more minutes to do his history projects therefore the total time Lucas took to finish his history project is 31+5 = 36 minutes.

**Texas Test Prep**

Question 11.

Kira got on the tour bus at 5:15 P.M. She got off the bus at 5:37 P.M. How long was Kira on the bus?

(A) 37 minutes

(B) 22 minutes

(C) 15 minutes

(D) 52 minutes

Answer:

22 minutes

Explanation:

Kira got on the bus at 5:15 P.M and got off the bus at 5:37 P.M. Hence Kira got on the bus at 5:37-5:15 =22 minutes.

### Texas Go Math Grade 3 Lesson 18.1 Homework and Practice Answer Key

**Find the elapsed time.**

Question 1.

Start 1:10 A.M. End: 1:55 A.M.

Answer:

45 minutes

Explanation:

1:55-1:10=45 minutes

Question 2.

Start 3:40 P.M. End: 4:15 P.M.

Answer:

35 minutes

Question 3.

Start 12:25 A.M. End: 12:51 A.M.

Answer:

26 minutes

Explanation:

12:51-12:25 = 26 minutes

Question 4.

Start 10:05 A.M. End: 10:55 A.M.

Answer:

50 minutes

Explanation:

10:55-10.05 = 50 minutes

**Problem Solving**

Question 5.

Dane started running at half past three in the afternoon. He stopped running at ten minutes after four. How long did Dane run?

Answer:

40 minutes

Explanation:

Dane started running half past three means at 3:30 P.M and stopped running at ten minutes after four means at 4:10 P.M. Dane run 40 minutes long.

Question 6.

**Multi-Step** Myoshi began making dinner at 5:25 P.M. He finished making dinner at 6:07 P.M. He served dinner to his guests from 7:10 P.M. until 7:33 P.M. How long did it take Myoshi to make and serve dinner?

Answer:

65 minutes.

Explanation:

Myoshi began making dinner at 5:25 P.M and finished at 6:07 P.M that means it takes 42 minutes to finish it and after that, he served to his guests from 7:10 P.M until 7.33 P.M that means it takes 23 minutes to serve. The total time Myoshi take to make and serve dinner is 42+23 = 65 minutes.

**Lesson Check**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 7.

Mr. Divak leaves for work at 8:15 A.M. He gets to work at 8:33 A.M. How long does it take Mr. Divak to get to work?

(A) 18 minutes

(B) 23 minutes

(C) 15 minutes

(D) 28 minutes

Answer:

18 minutes

Explanation:

8:33 – 8:15 = 18 minutes

Mr. Divak takes 18 minutes long to get to work.

Question 8.

Cara started her homework at 6:10 P.M. She finished at 6:49 P.M. How long did it take Cara to do her homework?

(A) 49 minutes

(B) 40 minutes

(C) 39 minutes

(D) 59 minutes

Answer:

39 minutes

Explanation:

6:49 – 6:10 pm = 39 minutes

Cara takes 39 minutes to complete her homework.

Question 9.

Art class begins at 1:30 P.M. It ends at 2:13 P.M. How long does art class last?

(A) 53 minutes

(B) 33 minutes

(C) 30 minutes

(D) 43 minutes

Answer:

43 minutes

Explanation:

Here the art class begins at 1:30 P.M and ends at 2:13 P.M that means it takes 43 minutes long to end art class.

Question 10.

A TV shows starts at 5:03 P.M. It lasts 55 minutes. What time does the show end?

(A) 6:00 P.M.

(B) 4:58 P.M.

(C) 5:58 P.M.

(D) 4:47 P.M.

Answer:

5:58 P.M

Explanation:

A TV show starts at 5:03 P.M and it lasts for 55 minutes. The time show end is 5:55 P.M.

Question 11.

**Multi-Step** Ben gets on a bus at Main Street at 10:13 A.M. The bus arrives at Elm Street at 10:27 A.M. It waits for 10 minutes. Then it arrives at Broadway at 10:50 A.M. HOW long is Ben on the bus if he rides from Main Street to Broadway?

(A) 37 minutes

(B) 14 minutes

(C) 27 minutes

(D) 42 minutes

Answer:

37 minutes

Explanation:

Ben gets a bus at main street at 10:13 AM and arrives at Elm street at 10:27 AM means it takes 14 minutes and waits for 10 minutes. After that, he arrives at Broadway at 10:50 AM means it takes 17 minutes. Hence it takes 37 minutes i.e (14+10+17 minutes) to ride from Main street to Broadway.

Question 12.

**Multi-Step** Marcella works on her art project from 4:10 P.M. to 4:35 P.M. Then she takes a break. She continues to work on her project from 6:25 P.M. to 6:43 P.M. How long does Marcella work on her art project?

(A) 43 minutes

(B) 33 minutes

(C) 55 minutes

(D) 25 minutes

Answer:

43 minutes

Explanation:

Marcella works on her project from 4:10 to 4:35 pm means she took 25 minutes to work after that she took a break. Then she continued to work from 6:25 to 6:43 PM means she took 18 minutes to complete. Hence the total time Marcella worked on her art project is 25 minutes+ 18 minutes = 43 minutes.