# Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time

## Money and Time Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf

Go Math Grade 2 Ch 7 Money and Time Answer Key is designed to build knowledge when they are not in class. Our experts have developed a comprehensive suite of Go Math Resources in a simple and easy-to-understand language. We believe in building deep, lasting understanding rather than simply mugging up the concepts, and that every child has unlimited potential and is capable of greatness. Just tap on the quick links available to access the Topicwise HMH Go Math Grade 2 Ch 7 Answer Key.

Money and Time Concepts

Lesson: 1 Dimes, Nickels, and Pennies

Lesson: 2 Quarters

Lesson: 3 Count Collections

Lesson: 4 Show Amounts in Two Ways

Lesson: 5 One Dollar

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 6 Amounts Greater Than $1 Lesson 7.7 Problem Solving • Money Lesson: 8 Time to the Hour and Half Hour Lesson: 9 Time to 5 Minutes Lesson: 10 Practice Telling Time Lesson: 11 A.M. and P.M. ### Money and Time Show What You Know Order Numbers to 100 on a Number Line Write the number that is just before, between, or just after. Question 1. Answer: 57 Question 2. Answer: 25 Skip Count by Fives and Tens Question 3. Count by fives. Write how many in all. _________ _____ paints in all Answer: 5,10,15,20,25 5+5+5+5+5= 25 So, there are 25 paints in all Question 4. Count by tens. Write how many in all. ________ ____ paints in all Answer: 10, 20, 30, 40, 50 10+10+10+10+10=50 So, there are 50 paints in all Time to the Hour Write the time shown on the clock. Question 5. Answer: 11’o clock Explanation: The hours hand is on 11 and the minutes hand is on 12. So, the time is 11:00 Question 6. Answer: 5’o clock Explanation : The hours hand is on the 5 and the minutes hand is on 12. So, the time is 5:00 ### Money and Time Vocabulary Builder Visualize It Fill in the graphic organizer. Show ways to count on. Answer: Understand Vocabulary Write the missing numbers in each counting pattern. Question 1. Count by ones. 40, ____, ____, ____, 44, ___, 46, ____ Answer: 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 Question 2. Count by fives. 10, 15, ___, ___, ___, 35, ___, ____ Answer: 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45. Question 3. Count by tens. 20, ___, ___, 50, ___, ____, 80, ___ Answer: 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90. ### Money and Time Game 5 and 10 Count Materials Play with a partner. 1. Spin the pointer on for your starting number. Put your cube on that number. 2. Spin the pointer. Count on by that number two times. 3. Take turns. The first player to get to 100 wins. Play again. ### Money and Time Vocabulary Cards ### Money and Time Vocabulary Game DIRECTIONS 2 to 4 players. Take turns to play. • To take a turn, toss the numbered cube. Move that many spaces • Follow the directions for the space you land. • First player to reach FINISH wins. MATERIALS 1 connecting cube per player • 1 number cube • 1 set of clue cards The Write Way Reflect Choose one idea. Write about it in the space below. • Write and draw to explain the following amount as if you were talking to a young child. Use another sheet of paper for your drawing.$1.36
• What time is it now? Use at least three of these terms in your answer.
A.M. midnight minute noon P.M. quarter past
Write at least three things you know about money.
_________________________
_________________________

### Lesson 7.1 Dimes, Nickels, and Pennies

Essential Question How do you find the total value of a group of dimes, nickels, and pennies?

Listen and Draw

Sort the coins. Then draw the coins.

– Dime = 10 cents

– Nickle = 5 cents

– penny = 1 cent

MATHEMATICAL PRACTICES

A nickel has the same value as how many pennies? Explain.
1 nickel = 5 cents
1 penny = 1 cents
Which means
1+1+1+1+1 = 5
5 cents = 5 pennies
So, A nickel has the same value a 5 pennies.

Share and Show

Count on to find the total value.
Question 1.

Explanation:
1 nickel = 5 cents
Which means, 4 nickels = 5+5+5+5= 20 cents
5 cents and 1 cent
Total value of coins = 20+5+1=26 ¢

Question 2.

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 10cents
and 5 cents
Therefore, Total value of coins = 20+10+5=35¢

Count on to find the total value.
Question 3.

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 6 dimes = 10+10+10+10+10+10=60¢
Therefore, the total value is 60¢.

Question 4.

Explanation:
1 nickel = 5 cents
Which means 5 nickels = 5+5+5+5+5= 25¢
and 5 cents
Total = 25¢+5¢
Therefore, the total value is 30¢

Question 5.

Explanation:
1dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 30 cents
1 nickels = 5 cents
Which means , 2 nickels = 10 cents
and 5 cents
Total : 30+10+5 = 45
Therefore, the total value = 45¢

Question 6.

Explanation:
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 10cents
3 pennies = 3 cents and 5 cents
Total : 10+3+5 = 18
Therefore, the total value is 18¢

Question 7.
THINK SMARTER
Maggie had 5 nickels. She gave 2 nickels to her sister. What is the total value of the nickels that Maggie has now?

Explanation:
Given , Maggie had 5 nickels
The number of nickels she gave to her sister =2
Leftover nickel coins = 5-2 = 3
1 nickel = 5 cents
Which means , 3 nickels = 5+5+5= 15
The total value of the nickels that Maggie has now =15¢

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE Analyze
Jackson has 4 pennies and 3 dimes. How much money does Jackson have?

Explanation :
4 pennies = 4 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 30 cents
Total : 4 +30 = 34
The total money Jackson have = 34¢

Question 9.
MATHEMATICAL PRACTICE
Use Models Draw two ways to show 25¢. You can use dimes, nickels, and pennies.
25cents can be shown as
2 dimes , 1 nickel
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10= 20
and 1 nickel = 5 cents
Total : 20+5 = 25 ¢

Another way :
25 cents can be shown as 1 dime 2 nickel and 5 pennies
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels= 5+5= 10
5 pennies = 5 cents
Total value : 10+10+5 = 25

Question 10.
THINK SMARTER
Sue has 40¢. Circle coins to show this amount.

TAKE HOME ACTIVITY • Draw pictures of five coins, using dimes, nickels, and pennies. Ask your child to find the total value.

### Dimes, Nickels, and Pennies Homework & Practice 7.1

Count on to find the total value.
Question 1.

Explanation :
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
and 4 cents
Total : 20+4 = 24
Therefore, the total value = 24cents

Question 2.

Explanation :
2 five cents and 3 cents
5+5+3 = 13 cents
Therefore, the total value of coins = 13 cents

Question 3.

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
and 3 cents
Total : 20+5+3 = 28
Therefore, the total value of coins is 28 cents

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 4.
Aaron has 5 dimes and 2 nickels. How much money does Aaron have?
________

Explanation :
1 dime = 10 cents
Which means, 5 dimes = 50 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 10 cents
Total : 50+10 = 60 cents
Therefore, the total value of coins = 60 cents

Question 5.
WRITE
Draw three dimes, 1 nickel, and 2 pennies. Describe how to count on to find the total value of this group of coins.
_____________

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 10+10+10= 30 cents
1 nickel = 5 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total value of coins = 30+5+2 = 37 cents

Lesson Check
Question 1.
What is the total value of this group of coins?
______

Explanation :
1 dime = 10 cents
2 five cents = 5+5= 10
and 1 cent
Total value of coins = 10+10+1 = 21 ¢

Spiral Review
Question 2.
Hayden is building toy cars. Each car needs 4 wheels. How many wheels will Hayden use to build 3 toy cars?
______ wheels
Total number of toy cars = 3
Given that, each car needs 4 wheels
Now, The number of wheels Hayden use to 3 toy cars =
4+4+4 = 12
Therefore , Hayden will use 12 wheels to build 3 toy cars.

Question 3.
What is the value of the underlined digit?
429 _____
Four hundred twenty nine
The underlined digit is 4
The value of 4 is hundred

Question 4.
Lillian is counting by fives. What numbers did she say next?
40, ___, ____, ___, ____
40, 45, 50, 55, 60.

Question 5.
Sophie has 12 grapes in her lunch bag. She shared 7 grapes with her sister. How many grapes does she have?
12 – 7 = ______
Given , the number of grapes in her lunch bag = 12
The number grapes she shared =7
12 – 7 = 5
Therefore, the number of games she have = 5

### Lesson 7.2 Quarters

Essential Question How do you find the total value of a group of coins?

Listen and Draw

Sort the coins. Then draw the coins.

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the value of a quarter is greater than the value of a dime.
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
The value of a quarter is 15 cents greater than the value of a dime

Share and Show

Count on to find the total value.
Question 1.

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25= 50
Therefore , the total value of coins = 50 ¢

Question 2.

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents and
1 penny = 1 cent
Total : 75+10+1 = 86
Therefore ,the total value of the coins = 86 ¢

Question 3.

Explanation:
1 quarter =  25 cents
Which means , 2 quarters = 25 +25 = 50
1 nickel = 5 cents and
2 pennies = 2 cents
Total : 50+5+2 = 57
Therefore, the total value of the coins = 57¢

Count on to find the total value.
Question 4.

Explanation:
1 quarter = 25 cents
4 quarters = 25+25+25+25= 100
Therefore, the total value of coins = 100¢

Question 5.

Explanation :
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which mean , 4 dimes = 10+10+10+10= 40
Total : 25+40= 65
Therefore, the total value of the coins = 65¢

Question 6.

Explanation :
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
Which means , 4 nickels = 5+5+5+5+ = 20
Total : 50+20= 70
Therefore, the total value of the coins = 70¢

Question 7.

Explanation :
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels= 5+5+ = 10
3 pennies = 3 cents
Total : 25+10+3 = 38
Therefore, the value of coins = 38¢

Draw and label a coin to solve.
Question 8.
THINK SMARTER
Ed’s coin has the same value as a group of 5 pennies and 4 nickels. What is his coin?

Explanation :
1 penny = 1 cent
Which means , 5 pennies = 5 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 4 nickels = 5+5+5+5= 20
Total : 5 +20
We know that , 1 quarter = 25 cents
Therefore, His coin is a quarter coin .

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE Make Connections
Read the clue. Choose the name of a coin from the box to answer the question.

Question 9.
I have the same value as 5 pennies.
What coin am I?
________
5 pennies =5 cents
We know that , 1 nickel = 5 cents
So, I am a nickel coin.

Question 10.
I have the same value as 25 pennies.
What coin am I?
_________
1 penny = 1 cent
25 pennies = 2 cents
We know that , 1 quarter = 25 cents
Therefore , I am a quarter coin .

Question 11.
I have the same value as 2 nickels.
What coin am I?
_________
1 nickel = 5 cents
Which means 2 nickels = 5+5 = 10
We know that 1 dime = 10 cents
Therefore, I am a dime coin.

Question 12.
I have the same value as a group of 5 nickels.
What coin am I?
_________
1 nickel = 5 cents
Which means, 5 nickels = 5+5+5+5+5 =25 cents
1 quarter = 25 cents
So , I am a quarter coin .

Question 13.
THINK SMARTER
Tom gives these coins to his brother.

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25 = 50
3 dimes = 5+5+5= 15
Total: 50+15 = 65 cents
Therefore, tom gives his brother 65 cents

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw two quarters, two dimes, and two nickels, and then find the total value.

### Quarters Homework & Practice 7.2

Count on to find the total value.
Question 1.

Explanation:
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 =10
Total :
25+20+10 = 55
Therefore, the value of coins = 55¢

Question 2.

Explanation :
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
Which means, 3 nickels = 5+5+5=15
1 penny = 1 cent
Total: 50+15+1=66
Therefore, the total value of coins = 66¢

Problem Solving
Read the clue. Choose the name of a coin from the box to answer the question.

Question 3.
I have the same value as a group of 2 dimes and 1 nickel. What coin am I?
_________

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
Total value of coins = 20 +5 = 25 cents
We know that , 1 quarter = 25 cents
So , I am a quarter coin.

Question 4.
WRITE
Draw 1 quarter, 1 dime, and 4 pennies. Describe how to count to find the total value of this group of coins.

Explanation :

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
4 pennies = 4 cents
Total value of coins = 25+10+4 = 39

Lesson Check
Question 1.
What is the total value of this group of coins?

_________

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 =50
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5= 10
1 penny = 1 cent
Total : 50+10+1
Therefore, the total value of coins = 61¢

Spiral Review
Question 2.
Circle the odd number.
8 14 17 22
8 , 14 are the odd numbers

Question 3.
Kai scored 4 points and Gail scored 7 points. How many points did they score altogether?
4 + 7 = ______ points
Given,
The points scored by kai = 4
The points scored by Gail = 7
The points that they score altogether = 4+7 = 11 points.

Question 4.
There were 382 chairs in the music hall. Write a number greater than 382.
_______
383 is greater than 382.

Question 5.
Write the number 61 using words.
________

### Lesson 7.3 Count Collections

Essential Question How do you order coins to help find the total value of a group of coins?

Listen and Draw

Line up the coins from greatest value to least value. Then draw the coins in that order.

>>>

Quarter> dime> nickel > penny

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the values of the different kinds of coins compare.
The values of the coins are compared with cents
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
1 nickel= 5 cents and
1 penny = 1 cent

Model and Draw

Order the coins from greatest value to least value.
Then find the total value.

1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25 +25 = 50
1 dime = 10 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total: 50 + 10 +2 = 32
Therefore, the total value of coins 62¢

Share and Show

Draw and label the coins from greatest to least value. Find the total value.
Question 1.

_______

1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 5+5 = 10
2 pennies = 2 cents
Total : 25 +10+2 = 37
Therefore, the total value of the coins = 37 ¢

Question 2.

_______

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 25+20+5+1 = 51
Therefore ,  the total value of coins = 51¢

Question 3.

_______

1quarter = 25 cents
Which means ,2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents and
1 nickel = 5 cents
Total: 50+10+5 =65
Therefore the total value of coins = 65¢

Draw and label the coins from greatest to least value. Find the total value.
Question 4.

______

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 10+10+10= 30
Total :25+30 = 55
Therefore, the total value of coins  55¢

Question 5.

_______

1 quarter = 25 cents
Which means ,2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
and 2 pennies
Total : 50+10+2 = 62
Therefore, the total value of coins = 62¢

Question 6.

_______

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
Total : 25+10+10 =45 cents
Therefore, the total value of coins =45¢

Question 7.

_______

1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25= 50
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
Total : 50+10+10 = 70
Therefore, the total value of the coins = 70¢

Question 8.
GO DEEPER
Andy has only quarters and nickels. The total value of his coins is 75¢. What coins could Andy have?
______ quarters _____ nickels
Answer: 75¢ can be shown by using only quarters and nickels as 2 quarters 5 nickels

Explanation :
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 5 nickels = 5+5+5+5+5= 25
Total: 50+25 = 75 ¢
Therefore, Andy has 2 quarters and 5 nickels.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 9.
THINK SMARTER

He spent 1 quarter. How much money does he have now?
______

Explanation :
Total value of coins = 46¢
After spending a quarter
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 4 nickels = 5+5+5+5= 20 cents
and 1 penny = 1 cent
46 – 25 = 21¢
Therefore, the leftover money = 21¢

Question 10.
Rachel has 2 quarters, 3 dimes, and 1 nickel in her bank. How much money is in Rachel’s bank?
_______

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means 2 quarters =25+25 =50
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30
1 nickel = 5 cents
Total : 50+30+5 = 85¢
Therefore, the amount Rachels have in his bank = 85¢

Question 11.
GO DEEPER
Blake has only nickels and dimes. He has double the number of nickels as dimes. The total value of his coins is 60¢. What coins does Blake have?
______ nickels _____ dimes
Answer: 6 nickels and 3 dimes

Explanation :
Given,
Rachel has double the number of nickels and dimes
1 nickel = 5 cents
Which means, 6 nickels = 5+5+5+5+5+5= 30 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 10+10+10 = 30 cents
Total : 30+30= 60¢
Therefore, Rachel has 3 dimes and 6 nickels.

Question 12.
THINK SMARTER
Malik has these coins in his pocket. What is the total value of the coins?

Explanation :
1 dime = 10 cents
Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 5+5 = 10 cents
Total : 40+10 = 50
Therefore, the total value of coins Malik had = 50¢

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw and label coins with a total value of 32¢.

### Count Collections Homework & Practice 7.3

Draw and label the coins from greatest to least value. Find the total value.
Question 1.

________

1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents Which means, 2 nickels = 5+5 = 10 cents and
2 pennies = 2 cents
Total : 10+10+2 = 22
Therefore, the total value f the coins = 22¢

Question 2.

_________

1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+20+5 = 75
Therefore, total value of the coins = 75¢

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 3.
Rebecca has these coins. She spends 1 quarter. How much money does she have left?

Firstly, Rebecca has 2 quarters , 1 dime, 1 nickel and 1 penny
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents and
1 penny = 1 cent
Total : 50+10+5+1 = 66¢
Given that,
she spends 1 quarter which means, 25 cents
Now, 66¢ – 25¢ = 41¢
Therefore, the leftover money is 41¢

Question 4.
WRITE
Draw 2 dimes, 1 nickel, and 2 quarters. Describe how to order and then count to find the total value of the coins.
_______

Explanation:

We have to order coins on the basis of cent values
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+20+5 = 75¢
Therefore, the total value of the coins = 75¢

Lesson Check
Question 1.
What is the total value of this group of coins?

_______

Explanation:

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total : 25 + 20 +2 = 47
Therefore, the total value of the coins is 47¢

Spiral Review
Question 2.
What number is 100 more than 562?
_____
Answer: The number 100 more than 562 is 662

Question 3.
Describe 58 as a sum of tens and ones.
______
Answer: 58 can be shown in sum of tens and once as
50 + 8  = 58

Question 4.
Pete helps his grandmother gather pecans. He finds 6 pecans on his left and 3 on his right. How many pecans did Pete find altogether?
6 + 3 = _____ pecans
The number of pecans Pete finds on his left side = 6
The number of Pecans Pete finds on his right side = 3
Total number of Pecans Pete find altogether =
6 + 3 = 9
Therefore, total number of pecans = 9

Question 5.
What number do the blocks show?

______
The first and second figures have 100 blocks
The 3 single line contains 10+10+10 = 30 blocks
and 4 blocks
Total number of blocks = 100+100+10+10+10+1+1+1+1 = 234
Therefore, Total number of blocks = 234

### Lesson 7.4 Show Amounts in Two Ways

Essential Question How do you choose coins to show a money amount in different ways?

Listen and Draw

Show the amount with coins. Draw the coins.
Write the amount.

1 quarter = 25 cents and 1 penny = 1 cent
Total value = 26¢
Another way:
26¢ can also be shown as 2 dimes 1 nickel and 1 penny

1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 20+1 = 26 ¢

MATHEMATICAL PRACTICES
Can you show 10¢ with 3 coins? Explain how you know.
Answer: No, it is not possible to show 10¢ with 3 coins because

Share and Show

Use coins. Show the amount in two ways.
Draw and label the coins.
Question 1.
61¢
61 ¢ can be shown as 2 quarters 1 dime and 1 penny
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25= 50
1  dime = 10 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 50+10+1= 61¢

Another way:
61¢ can also be shown as 6 dimes and 1 penny
1 dime = 10 cents
and 6 dimes = 10+10+10+10+10+10 = 60
and 1 penny = 1 cent
Total : 60+1 = 61¢

Question 2.
36¢
36 cents be shown as 3 dimes 1 nickel and 1 penny
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10
1 nickel = 5 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 30+5+1 = 36¢

Another way :
36¢ can also be shown as 1 quarter 1 dime and 1 penny
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents and 1 penny = 1 cent
Total : 25+10+1 = 36¢

Use coins. Show the amount in two ways.
Draw and label the coins.
Question 3.
55¢
55 cents can be shown as 2 quarters and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 25+25 = 50 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+5 = 55 cents

Another way:
55 cents can also be shown as 5 dimes and 1 nickel
1 dime = 10 cents
Which means, 5 dimes = 10+10+10+10+10 = 50
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+5 = 55

Question 4.
90¢
90 cents can be shown as 3 quarters 1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 75+10+5 = 90

Another way:
90 can also be shown as 2 quarters and 4 dimes
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
and 4 dimes = 10+10+10+10 = 40
Total: 50+40 = 90 cents

Question 5.
75¢
75¢ can be shown as 3 quarters
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 cents

Another way :
75 cents can also be shown as 2 quarters 2 dimes and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
and 1 nickel = 5 cents
Total: 50+20+5 = 75 cents

Question 6.
THINK SMARTER
Teresa has 42¢. She has no dimes. Draw to show what coins she might have.

42¢ can be shown as 1 quarter 3 nickels and 2 pennies
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 3 nickels = 15 cents
2 pennies = 2 cents
Total value of coins = 25 +15+ 2 = 42

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE Model with Mathematics
Use coins to solve.
Question 7.
Lee buys a pen for 50¢. Draw coins to show two different ways to pay 50¢.
50 cents can be shown as:
2 quarters
1 quarter = 25cents
Which means , 2 quarters = 25 +25 = 50 ¢

Another way :
50 cents can be shown as 5 dimes
1 dime = 10 cents
Which means ,
5 dimes = 10+10+10+10+10 = 50

Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE Make Sense of Problems
Delia used 4 coins to buy a book for 40¢. Draw coins to show two ways to pay 40¢ with 4 coins.
40¢ can be shown as 4 dimes
1 dime = 10 cents
Which means ,
4 dimes = 10+10+10+10 = 40

Another way :
40 cents can also be shown in 4 coins as 1 quarter 3 nickel
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means ,
3 nickels = 15 cents
Total value = 25 +15 = 40 cents

Question 9.
THINK SMARTER
Fill in the bubble next to all the groups of coins with a total value of 30¢.

2 nickels and 2 dimes
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 5+5 = 10cents
1 dime =10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10 = 20 cents
Total value = 10 +20 = 30 ¢.

TAKE HOME ACTIVITY • With your child, take turns drawing different collections of coins to show 57¢.

### Show Amounts in Two Ways Homework & Practice 7.4

Use coins. Show the amounts in two ways.
Draw and label the coins.
Question 1.
39¢
39 cents be shown as 1 quarter 1 dime 4 pennies .
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
4 pennies = 4 cents
Total value = 25+10+4 = 39 cents

Another way :
39 cents can be shown as 3 dimes , 1nickel and 4 pennies
1 dime = 10 cents
Which means ,
3 dimes = 10 +10+10= 30
1 nickel = 5 cents
4 pennies = 4 cents
Total value = 30+5+4 = 39 cents

Question 2.
70¢
70 cents can be shown as 2 quarters and 2 dimes
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
Total : 50+20= 70 cents

Another way:
70 cents can also be shown as 1 quarter 4 dimes and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 25 + 40 + 5 = 70 cents

Problem Solving
Question 3.
Madeline uses fewer than 5 coins to pay 60¢. Draw coins to show one way she could pay 60¢.
60¢ can be shown in fewer than 5 coins 2 quarters and 1 dime
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25  50
and 1 dime = 10 cents
Total : 50 + 10 = 60¢

Question 4.
WRITE
Draw coins in two ways to show 57¢. Describe how to choose the coins for each way.
57 ¢ can be shown as 2 quarters 1 nickel and  2 pennies
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total : 50+5+2 = 57 ¢

Another way :
57 cents can also be shown as 5 dimes, 1 nickel and 2 pennies
1 dime = 10 cents
Which means, 5 dimes = 10+10+10+10+10 = 50
1 nickel = 5 cents and
2 pennies = 2 cents

Lesson Check
Question 1.
Circle the group of coins that has the same total value.

Spiral Review
Question 2.
Write the number 31 as a sum of tens and ones.
2 tens ____ ones
The number 31 can be shown as a sum of tens and once as
3 tens and 1 once or 30+1 = 31

Question 3.
Write 13 tens as a sum of hundreds and tens.
_____ hundreds ______ tens

Answer: 13 x 10 = 130
can be written as 100+30
1 hundreds and 3 tens

Question 4.
What is the value of the underlined digit?
28 _____
The value of underlined digit is once
The underlined digit in once place is 8

Question 5.
Baylie’s softball team scored 5 runs in the first inning and 6 runs in the second inning. How many runs did her team score?
5 + 6 = ______ runs
5+6 = 11
Therefore, the total number of runs her team score = 11

### Lesson 7.5 One Dollar

Essential Question How can you show the value of one dollar with coins?

Listen and Draw

Draw the coins. Write the total value.
________
$1 is equal to 100 cents 100¢ can be shown as 3 quarters 2 dimes and 1 nickel 1 quarter = 25 cents Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 ¢ 1 dime = 10 cents Which means, 2 dimes = 10+10 = 20¢ and 1 nickel = 5 cents Total : 75+20+5 = 100¢ Therefore, 3 quarters , 2 dimes and 1 nickel have the value of$1.00

MATHEMATICAL PRACTICES
How many pennies have the same value as 80¢? Explain.

Explanation:
1 penny = 1 cent
So, 80 pennies = 80¢
Therefore, 80 pennies have the same value as 80¢

Share and Show

Draw the coins to show $1.00. Write the total value. Question 1. nickels Answer: 20 Explanation :$1 = 100 cents
1 nickel = 5 cents
20 nickels = 100 cents

Question 2.
quarters
________

Explanation :
$1 = 100 cents 1 quarter = 25 cents Which means , 4 quarters = 25+25+25+25 = 100 Question 3. dimes ________ Answer: 10 Explanation:$1 = 100 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 10 dimes = 100 cents

Circle coins to make $1.00. Cross out the coins you do not use. Question 4. Answer: Question 5. Answer: Question 6. GO DEEPER Warren shows$1.00 using only two kinds of coins. Draw and label coins he could use.
$1 = 100 cents 100 cents can be shown in two kinds of coins as 3 quarters and 5 nickels 1 quarter =25 cents Which means , 3 quarters = 25+25+25 = 75 1 nickel = 5 cents Which means ,5 nickels = 5+5+5+5+5= 25 Total value = 75+25 = 100 Question 7. THINK SMARTER Sara has these coins. Draw more coins to show$1.00.

The given coins are 1 quarter , 1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 25+10+5 = 35
$1 is equals to 100 cents 100 cents – 35 cents = 65 cents We need 65 cents more to make$1
65 cents can be shown as 2 quarters  1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+10+5 = 65
Therefore, we need 2 quarters  1 dime and 1 nickel more to make $1 TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw a group of coins to show$1.00.

### One Dollar Homework & Practice 7.5

Circle coins to make $1.00. Cross out the coins you do not use. Question 1. Answer: Question 2. Answer: Problem Solving Question 3. Draw more coins to show$1.00 in all.

$1 = 100 cents 2 quarters = 25+25= 50 cents We need 50¢ more to make$1.00
50¢ can be shown as  5 dimes

Question 4.
WRITE
Draw coins to show one way to make $1.00 using only nickels and quarters. Answer:$1 = 100 cents
$1 can be shown by using only nickels and quarters =3 quarters and 5 nickels 1 quarter is equal to 25 cents Which means , 3 quarters = 25+25+25+= 75 1 nickel= 5 cents Which means , 5 nickels = 5+5+5+5+5= 25 Total value = 75+25= 100 Lesson Check Question 1. Which group of coins has a value of$1.00?

$1 = 100 cents 1 quarter = 25 cents Which means , 4 quarters = 25+25+25+25= 100 cents Spiral Review Question 2. Write 692 using words. ________ Answer: 692= Six hundred ninety two Question 3. Keith ate 7 almonds, then ate 7 more. Is the total number of almonds even or odd? 7 + 7 = ______ almonds _______ Answer: 7+7 = 14 Therefore , the total number of almonds is even Question 4. What is the total value of 1 quarter and 3 nickels? _________ Answer: 40 cents Explanation: 1 quarter = 25 cents 1 nickel = 5 cents Which means , 3 nickels = 5+5+5= 15 Total value = 25+ 15= 40 cents Therefore, the value of 1 quarter and 3 nickels = 40 cents. Question 5. Kristin is counting by tens. What numbers does she say next? 230, _____, _____, ______ Answer: 230, 240, 250, 260. ### Money and Time Mid-Chapter Checkpoint Concepts and Skills Count on to find the total value. Question 1. Answer: 28¢ Explanation: 1 dime= 10 cents Which means, 2 dimes = 10+10= 20 1 nickel = 5 cents and 3 pennies = 3 cents Total :20+5+3 Therefore, the total value of the coins = 28¢ Question 2. Answer: 76¢ Explanation: 1 quarter = 25 cents Which means , 2 quarters = 25+25= 50 1 dime = 10 cents Which means, 2 dimes = 10+10 = 20 1 nickel = 5 cents and 1 penny = 1 cent Total : 50+20+5+1 = 76 Therefore, the total value of the coins = 76¢ Use coins. Show the amount in two ways. Draw and label the coins. Question 3. 31¢ Answer: 31cents can be shown as 1 quarter, 1 nickel and 1 penny 1 quarter = 25 cents 1 nickel = 5 cents and 1 penny =1 cent Total value = 25+5+1=31 Another way : 31 cents can be shown as 3 dimes , 1 penny 1 dime = 10 cents Which means, 3 dimes = 10+10+10=30 and 1 penny = 1 cent Total : 30 =1 = 31 cents Question 4. THINK SMARTER Mary used these coins to buy a folder. What is the total value of these coins? Answer: 60¢ Explanation: 1 quarter = 25 cents Which means , 2 quarters = 25+25=50 1 nickel= 5 cents Which means, 2 nickels= 5+5 = 10 Total : 50+10 =60 Therefore, the total value of the money = 60¢ ### Lesson 7.6 Amounts Greater Than$1

Essential Question How do you show money amounts greater than one dollar?

Listen and Draw

Draw and label the coins.
Write the total value.
_______
total value

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Repeated Reasoning
Explain how you found the total value of the coins in the coin bank.

Share and Show

Circle the money that makes $1.00. Then write the total value of the money shown. Question 1. __________ Answer: 1 quarter = 25 cents Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 1 nickel = 5 cents , 1 penny = 1 cent and one$1 bill
Total value : $1+50+5+1 =$1.56

Question 2.

________

1 quarter = 25 cents
Total value : 4 quarters = 25+25+25+25 = 100
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30
Total : 100+30 = 130
Therefore, total value of money = 130

Circle the money that makes $1.00. Then write the total value of the money shown. Question 3. _______ Answer: The given coins are 4 quarters 1 dime and 1 nickel 1 quarter = 25 cents Which means, 4 quarters = 25+25+25+25 = 100 1 dime = 10 dime and 1 nickel = 5 cents Total : 100+10+5 =$1.15
Therefore, the total value of coins = $1.15 Question 4. Answer:$1 bill= 100 cents
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30
1 nickel = 5 cents and
1 penny = 1 cents
Total value : 100+ 50+30+5+1 = $1.86 Question 5. _______ Answer: 1 quarter = 25 cents Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 1 dime = 10 cents Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30 and 1 nickel = 5 cents Total : 75 + 30 + 5 =$1.10
Therefore, the total amount of money = $1.10 Question 6. THINK SMARTER Martin used 3 quarters and 7 dimes to pay for a kite. How much money did he use? _______ Answer: 1 quarter = 25 cents Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 1 dime = 10 cents Which means, 7 dimes= 10+10+10+10+10+10+10 = 70 Total value = 75+70 = 145 cent Therefore, the total value of money =$1.45

Problem Solving • Applications

Question 7.
GO DEEPER
Pam has fewer than 9 coins. The coins have a total value of $1.15. What coins could she have? Draw the coins. Then write a list of her coins. Answer:$1.15 can be shown in fewer than 9 coins as
4 quarters , 1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 4 quarters = 25+25+25+25 = 100
1 dime = 10 dime
and 1 nickel = 5 cents
Total : 100+10+5 = $1.15 Therefore, the total value of coins =$1.15

Question 8.
THINK SMARTER+
Jason put this money in his bank.

Answer: Jason put a total of $1.35 in his bank TAKE HOME ACTIVITY • With your child, take turns drawing coins or a$1 bill and coins with a total value of $1.23. ### Amounts Greater Than$1 Homework & Practice 7.6

Circle the money that makes $1.00. Then write the total value of the money shown. Question 1. _________ Answer: The total value of the money shown is 1 quarter = 25 cents 1$1 bill , 1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total value : $1 +25+10+5 =$1.40

Question 2.

__________

The total value of money shown :
1 quarter = 25 cents
Which means, 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
and 1 cent
Total : 75+20+10+1 = 166  cents or $1.16 Problem Solving Solve. Write or draw to explain. Question 3. Grace found 3 quarters, 3 dimes, and 1 nickel in her pocket. How much money did she find? ________ Answer:$1.10

Explanation:
1 quarter= 25 cents
Which means, 3 quarters = 75 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 30 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total :75+30+5=110
So the total value of the money = $1.10 Question 4. WRITE Write about how to use the dollar sign and decimal point to show the total value of 5 quarters. Answer: 1 quarter = 25 cents Which means, 5 quarters = 25+25+25+25+25 = 125 cents 125 cents can be written as$1.25

Lesson Check
Question 1.
Julie has this money in her bank. What is the total value of this money?

________
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents and
one $1 bill Total value :$1 +25+10 = $1.35 Therefore, total value in Julie bank =$1.35

Spiral Review
Question 2.
There are 79 squash plants and 42 pepper plants in Julia’s garden. How many vegetable plants are in Julia’s garden altogether?

7 9
+  4 2
__________
1 2 1

Therefore, the total number of plants in Julia’s garden are 121

Question 3.
What is the difference?

6 1
–  2 7
______
3 4

Question 4.
What number is 100 less than 694?
_________

Question 5.
Write an addition fact that has the same sum as 6 + 5.
10 + ______

### Lesson 7.7 Problem Solving • Money

Essential Question How does acting it out help when solving problems about money?

Kendra gave 2 dimes, 2 nickels, 1 quarter, and two $1 bills to her sister. How much money did Kendra give her sister? Unlock the Problem Show how to solve the problem. Draw to show the money that Kendra used. Kendra gave her sister _________ Answer: 1 dime = 10 cents Which means , 2 dimes = 10+10 = 20 1 nickel = 5 cents Which means, 2 nickels = 5+5 = 10 1 quarter = 25 cents and two$1 bills
Total value of money = $1+$1 +20+10+25 = $2.55 Therefore, Kendra gave her sister =$2.25

HOME CONNECTION • Your child used play money to act out the problem. Representing problems with materials can be a useful strategy for children to use to solve problems.

Try Another Problem

Use play coins and bills to solve.
Draw to show what you did.
Question 1.
Jacob has two $1 bills, 2 dimes, and 3 pennies in his pocket. How much money does Jacob have in his pocket? _________ Answer: two$1 bills = $1+$1 = $2 1 dime = 10 cents Which means, 2 dimes = 10+10 = 20 and 3 pennies = 3 cents Total value :$2+20+3 = $2.23 Question 2. Amber used 2 quarters, 1 nickel, 1 dime, and three$1 bills to buy a toy. How much money did Amber use to buy the toy?
__________
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
1 dime = 10 cents and
three $1 bills =$1+$1+$1 = $3 Total value : 50+5+10+$3 = $3.65 MATHEMATICAL PRACTICES Explain how you found the amount of money in Jacob’s pocket. Answer: The total value of the money is find in his pockets Share and Show Use play coins and bills to solve. Draw to show what you did. Question 3. Val used 3 quarters, 2 nickels, 2 pennies, and one$1 bill to buy a book. How much money did Val use to buy the book?
__________
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
2 pennies = 2 cents
and $1 bill Total value of money = 75+10+2 +$1= $1.87 Therefore, the amount Val use to buy the book =$1.87

Question 4.
Derek has two $1 bills, 2 quarters, and 6 dimes. How much money does he have? ___________ Answer: Two$1 bills = $1 +$1 = $2 1 quarter = 25 cents Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 1 dime = 10 cents Which means, 6 dimes = 10+10+10+10+10+10 = 60 cents Total value =$2 +50+60 = $3.10 Question 5. THINK SMARTER Katy has 3 quarters, 2 nickels, 2 dimes, and 3 pennies. How many more pennies does she need to have$1.10?

________ more pennies
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
and 3 pennies = 3 cents
Total value = 75+10+20+3 = $1.08 To make$1.10 we need two more pennies

Problem Solving • Applications

Question 6.
MATHEMATICAL PRACTICE Make Sense of Problems
Victor has some dollar bills, some quarters, and some nickels. Draw and label dollar bills, quarters, and nickels to show $2.25. Answer: one$1 bill ,
1 quarter = 25 cents
Which means , 4 quarters = 25+25+25+25 = 100
1 nickel = 5 cents
Which means, 5 nickels = 5+5+5+5+5= 25
Total value : $1+100+20 =$2.25

Question 7.
THINK SMARTER
Ross used 3 quarters, 4 dimes, 3 nickels, and 5 pennies to buy a card. How much money did Ross use to buy the card? Draw to show how you solve the problem.

1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 =75 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40
1 nickel = 5 cents
Which means, 3 nickels = 5+5+5 =15
and 5 pennies = 5 cents
Total : 75+40+15+5 = 135 cents
Therefore, the total value of money Ross used to buy the card = $1.35 TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how he or she solved one problem in this lesson. ### Problem Solving • Money Homework & Practice 7.7 Use play coins and bills to solve. Draw to show what you did. Question 1. Sara has 2 quarters, 1 nickel, and two$1 bills.
How much money does Sara have?
_________
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
and two $1 bills =$1+$1 =$2
Total value : $1+$1 +50+5 = $2.55 Question 2. Brad has one$1 bill, 4 dimes, and 2 nickels in his bank. How much money does Brad have in his bank?
__________
$1 bill, 1 dime = 10 cents Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40 and 1 nickel = 5 cents Which means, 2 nickels = 5+5 = 10 Total :$1+40+10 = $1.50 Question 3. Mr. Morgan gives 1 quarter, 3 nickels, 4 pennies, and one$1 bill to the clerk. How much money does Mr. Morgan give the clerk?
__________
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 3 nickels = 5+5+5 = 15
4 pennies = 4 cents
and $1 bill Total :$1 + 25+15+4 = $1.44 Question 4. WRITE Write or draw to explain how you would find the total value of two$1 bills and 3 quarters.

Two $1 bills =$1+$1 =$2
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
Total = $2 +75 =$2.75
Therefore, the total value of money =$2.75 Lesson Check Question 1. Lee has two$1 bills and 4 dimes. How much money does Lee have?
________

4 dimes = 40 cents and $1 bill The total value of money =$1.40

Question 2.
Dawn has 2 quarters, 1 nickel, and one $1 bill. How much money does Dawn have? __________ Answer: 1 quarter = 25 cents Which means, 2 quarters = 50 cents 1 nickel = 5 cents and$1 bill
Total value of money is $1.55 Spiral Review Question 3. What is the value of the underlined digit? 56 ______ Answer: The value of underlined digit 6 is once Question 4. Cecilia collected 342 pennies for her class’s penny drive. Marked collected 243 pennies. Use <, >, or = to compare. Who collected more? 342 ____ 243 ________ collected more. Answer: 342 > 243 Cecilia have collected more . Question 5. Brooke’s dog has 15 treats. Then he ate 8 of them. How many treats does he have left? 15 – 8 = _______ Answer: 15 – 8 = 7 Therefore, the number of treats he left = 7 Question 6. What is the next number in this pattern? 225, 325, 425, 525, ______ Answer: 625 ### Lesson 7.8 Time to the Hour and Half Hour Essential Question How do you tell time to the hour and half hour on a clock? Listen and Draw Draw the hour hand to show each time. 2 hours 30 minutes 2 hours 50 minutes 5 hours 5 minutes 7 hours 25 minutes MATHEMATICAL PRACTICES Communicate Describe where the hour hand points to show half past 4:00. Answer: The time half past 4:00 is 4: 30 The hours hand is between 4 and 5 nd the minutes hand is on 6 , Which means 30 minutes. The time is 4:30 Share and Show Look at the clock hands. Write the time. Question 1. Answer: The time is 1:00 As the hours hand on 1 and the minutes hand is on 12 . So, the time is 1 :00 Question 2. Answer: 8 hours 30 minutes As the hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes So, the time is 8 hours 30 minutes Question 3. Answer: 3 hours 30 minutes As the hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes So, the time is 3 hours 30 minutes On Your Own Look at the clock hands. Write the time. Question 4. Answer: 9 hours 30 minutes As the hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes So, the time is 9 hours 30 minutes Question 5. Answer: 12 hours 30 minutes Explanation: The hours hand is between 12 and 1 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 12 hours 30 minutes Question 6. Answer: 6’o clock Explanation: The hours hand is on 6 and the minutes hand is on 12 So, the time is 6 hours or 6:00 Question 7. Answer: 4’o clock Explanation: The hours hand is on 4 and the minutes hand is on 12 So, the time is 4 hours or 4:00 Question 8. Answer: 11 hours 30 minutes Explanation: The hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 11 hours 30 minutes Question 9. Answer: 5 hours 30 minutes Explanation: The hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 5 hours 30 minutes Question 10. THINK SMARTER Look at the time. Draw the hour hand and the minute hand to show the same time. Answer: 7:30 2:00 11:00 Problem Solving • Applications Question 11. MATHEMATICAL PRACTICE Make Connections Allie eats lunch when the hour hand points halfway between the 11 and the 12, and the minute hand points to the 6. When does Allie eat lunch? Show the time on both clocks. How do you know what time to write in the digital clock? Explain. _______________________ _________________________ Answer: The hour hand points halfway between the 11 and the 12, and the minute hand points to the 6. The time Allie eat lunch is 11:30 Question 12. THINK SMARTER Match the clocks that show the same time. Answer: TAKE HOME ACTIVITY • Have your child describe what he or she knows about a clockface. ### Time to the Hour and Half Hour Homework & Practice 7.8 Look at the clock hands. Write the time. Question 1. Answer: 3’o clock Explanation: The hours hand is on 3 and the minutes hand is on 12 So, the time is 3 hours or 3:00 Question 2. Answer: 10 hours 30 minutes Explanation: The hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 10 hours 30 minutes Question 3. Answer: 4’o clock Explanation: The hours hand is on 4 and the minutes hand is on 12 So, the time is 4 hours or 4:00 Problem Solving Question 4. Amy’s music lesson begins at 4:00. Draw hands on the clock to show this time. Answer: The hours hand is on 4 and the minutes hand is on 12 So, the time is 4:00 Question 5. WRITE Draw a clock to show the time as 2:30. Describe how you decided where the clock hands should point. ______________________ ______________________ Answer: The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes So, the time is 2 hours 30 minutes . Lesson Check Question 1. What is the time on this clock? _____ Answer: 3 hours 30 minutes Explanation: The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 3 hours 30 minutes Question 2. What is the time on this clock? ______ Answer: 6’o clock Explanation: The hours hand is on 6 and the minutes hand is on 12 So, the time is 6 hours or 6:00 Spiral Review Question 3. Rachel has one$1 bill, 3 quarters, and 2 pennies. How much money does Rachel have?
________
Answer: $1.77 Explanation: 1$1 bill ,
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25=75
and 2 pennies = 2 cents
Total $1 +75+2 =$1.77
Therefore, the total value of the money = $1.77 Question 4. Write <, >, or = to compare 260 and 362. 260 _____ 362 Answer: 260 < 362 Question 5. What number is shown with these blocks? ______ Answer: 215 There are 2 hundred blocks and 1 ten block and 5 one block Question 6. Circle any even numbers. 1 3 4 5 Answer: 4 – Even number ### Lesson 7.9 Time to 5 Minutes Essential Question How do you tell and show time to five minutes? Listen and Draw Draw the hour hand and the minute hand to show the time. Answer: MATHEMATICAL PRACTICES Describe where the minute hand points to show half past the hour. Answer: The minutes hand points to 6 Which means , 30 minutes or half past Share and Show Look at the clock hands. Write the time. Question 1. Answer: 3 hours 25 minutes Explanation: The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 5 , which means, 25 minutes So, the time is 3 hours 25 minutes Question 2. Answer: 9 hours 5 minutes Explanation: The hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 1 , which means, 5 minutes So, the time is 9 hours 5 minutes Question 3. Answer: 11 hours 40 minutes Explanation: The hours hand is between 11 and 40 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes So, the time is 11 hours 40 minutes Question 4. Answer: 12 hours 50 minutes Explanation: The hours hand is between 12 and 1 and the minutes hand is on 10 , which means, 50 minutes So, the time is 12 hours 50 minutes Question 5. Answer: 7 hours 15 minutes Explanation: The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes So, the time is 7 hours 15 minutes Question 6. Answer: 5 hours 55 minutes Explanation: The hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 11 , which means, 55 minutes So, the time is 5 hours 55 minutes On Your Own Look at the clock hands. Write the time. Question 7. Answer: 6 hours 40 minutes or 6:40 Explanation: The hours hand is between 6 and 7 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes So, the time is 6 hours 40 minutes Question 8. Answer: 9 hours 20 minutes or 9: 20 Explanation: The hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 4 , which means, 20 minutes So, the time is 9 hours 20 minutes Question 9. Answer: 4 hours 30 minutes or 4:30 Explanation: The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 4 hours 30 minutes Question 10. Answer: 2 hours 45 minutes or 2: 45 Explanation: The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 9 , which means, 45 minutes So, the time is 2 hours 45 minutes Question 11. Answer: 10 hours 10 minutes or 10 :10 Explanation: The hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 2 , which means, 10 minutes So, the time is 10 hours 10 minutes Question 12. Answer: 8 hours 35 minutes or 8:35 Explanation: The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 7 , which means, 35 minutes So, the time is 8 hours 35 minutes MATHEMATICAL PRACTICE Use Models Look at the time. Draw the minute hand to show the same time. Question 13. Answer: Question 14. Answer: Question 15. Answer: Problem Solving • Applications Draw the clock hands to show the time. Then write the time. Question 16. THINK SMARTER My hour hand points between the 8 and the 9. In 35 minutes it will be the next hour. What time is it? Answer: The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 5. Which means, 25 minutes Also in 35 minutes , it will be 1 hour So, the time is 8 hours 25 minutes Question 17. GO DEEPER Mr. Brady fixes broken computers. Look at the start and finish times for his work on one computer. How many minutes did he work on the computer? _______ minutes Answer: 60 minutes Explanation: Given that , Mr. Brady fixes broken computers. The time he starts the work = 4:00 The time he finishes the work = 5: 00 The time difference between 1 hour is 60 minutes Therefore, the time he took to fix the computer = 60 minutes Question 18. THINK SMARTER Angel eats lunch at 12:45. Angel spent 10 minutes eating lunch. Draw the minute hand on the clock to show when Angel finished eating. Write the time. ___ : ____ Answer: Given that, Angel eats lunch at 12 :45 She spend 10 minutes to eat 10 minutes after 12 :45 means 12:55 Therefore, Angel completes her lunch at 12:55 TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw a large blank clock face and use two pencils as clock hands to show some different times. ### Time to 5 Minutes Homework & Practice 7.9 Look at the clock hands. Write the time. Question 1. Answer: 8 hours 15 minutes or 8: 15 Explanation: The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes So, the time is 8 hours 15 minutes Question 2. Answer: 2 hours 40 minutes or 2:40 Explanation: The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes So, the time is 2 hours 40 minutes Question 3. Answer: 5 hours 55 minutes or 5: 55 Explanation: The hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 11 , which means, 55 minutes So, the time is 5 hours 55 minutes Problem Solving Draw the minute hand to show the time. Then write the time. Question 4. My hour hand points between the 4 and the 5. My minute hand points to the 9. What time do I show? Answer: The time is 4: 45 The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 9 . Which means, 45 minutes So, the time is 4 hours 45 minutes. Question 5. WRITE Draw a clock showing 2:50. Explain how you know where the clock hands point. Answer: The clock shows the time 2 : 50 The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 10 .Which means, 50 minutes The time is 2 hours 50 minutes . Lesson Check Question 1. What is the time on this clock? Answer: 8 hours 5 minutes or 8: 05 Explanation: The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 1 , which means, 5 minutes So, the time is 8 hours 5 minutes Question 2. What is the time on this clock? Answer: 7 hours 20 minutes or 7:20 Explanation: The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 4 , which means, 20 minutes So, the time is 7 hours 20 minutes Spiral Review Question 3. What is the sum? 1 + 6 + 8 = _____ Answer: 15 Question 4. Which number has the same value as 30 tens? ______ Answer: 300 Question 5. Steven has 3 rows of toys. There are 4 toys in each row. How many toys are there? _____ toys Answer: Given that , Steven has 3 rows of toys There are 4 toys in each row Total number of toys 4+4+4 = 12 Therefore, the total number of toys = 12 Question 6. Jill has 14 buttons. She buys 8 more buttons. How many buttons does Jill have? Answer: Given, The total number of buttons Jill have = 14 Also, she has 8 more buttons Now, total buttons = 14 + 8 = 22 Therefore, the total number of buttons = 120 ### Lesson 7.10 Practice Telling Time Essential Question What are the different ways you can read the time on a clock? Listen and Draw Write the times on the digital clocks. Then label the clocks with the children’s names. 1. 11 hours 45 minutes – 11: 45 2. 3 hours 25 minutes – 3 :25 3. 7 hours 15 minutes – 7:15 4. 6 hours 10 minutes – 6:10 MATHEMATICAL PRACTICES Where would the minute hand point to show 15 minutes after the hour? Explain. Answer: The minutes hand should point on 3 to show 15 minutes after the hour. Share and Show Draw the minute hand to show the time. Write the time. Question 1. 15 minutes after 1 Answer: 15 minutes after 1 The time is 1 hours 15 minutes The hours hand is between 1 and 2 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 1 hours 15 minutes Question 2. half past 9 Answer: Half past 9 means 30 minutes after 9 The time is 9 hours 30 minutes The hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes So, the time is 9 hours 30 minutes Question 3. quarter past 5 Answer: Quarter past 5 means 15 minutes after 5 The time is 5 hours 15 minutes The hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 5 hours 15 minutes Question 4. quarter past 10 Answer: Quarter past 10 means 15 minutes after 10 The time is 10 hours 15 minutes The hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 10 hours 15 minutes Question 5. 40 minutes after 3 Answer: 40 minutes after 3 means, 3:40 The time is 3 hours 40 minutes The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 8. Which means, 40 minutes So, the time is 3 hours 40 minutes Question 6. half past 7 Answer: Half past 7 means 30 minutes after 7 The time is 7 hours 30 minutes The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes So, the time is 7 hours 30 minutes On Your Own Draw the minute hand to show the time. Write the time. Question 7. 15 minutes after 11 Answer: 15 minutes after 11 means, 11:15 The time is 11 hours 15 minutes The hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 11 hours 15 minutes Question 8. quarter past 4 Answer: Quarter past 4 means 15 minutes after 4 The time is 4 hours 15 minutes The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 4 hours 15 minutes Question 9. 25 minutes after 8 Answer: 25 minutes after 8 The time is 8 hours 25 minutes The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 5. Which means, 25 minutes So, the time is 8 hours 25 minutes Question 10. 10 minutes after 6 Answer: 10 minutes after 6 means 6: 10 The time is 6 hours 10 minutes The hours hand is between 6 and 7 and the minutes hand is on 2. Which means, 10 minutes So, the time is 6 hours 10 minutes Question 11. half past 2 Answer: Half past 2 means 30 minutes after 2 The time is 2 hours 30 minutes The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes So, the time is 2 hours 30 minutes Question 12. 45 minutes after 3 Answer: 45 minutes after 4 means, 4: 45 The time is 4 hours 45 minutes The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 9. Which means, 45 minutes So, the time is 4 hours 45 minutes Question 13. 5 minutes after 7 Answer: 5 minutes after 7 means 7:05 The time is 7 hours 5 minutes The hours hand is between7 and 8 and the minutes hand is on 1. Which means, 5 minutes So, the time is 7 hours 5 minutes Question 14. 30 minutes after 12 Answer: 30 minutes after 12 The time is 12 hours 30 minutes The hours hand is between 12 and 1 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes So, the time is 12 hours 30 minutes Question 15. quarter past 10 Answer: Quarter past 10 means 15 minutes after 10 The time is 10 hours 15 minutes The hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 10 hours 15 minutes Problem Solving • Applications Question 16. THINK SMARTER Lily eats lunch at quarter past 12. Meg eats lunch at 12:30. Katie eats lunch at 12:15. Which girls eat lunch at the same time? _______ and _______ Answer: Given that, Lily eats lunch at quarter past 12 which also means 30 minutes after 12, 12: 30 Meg eats lunch at 12: 30 and Katie eats lunch at 12: 15 Therefore, Lily and Meg eat lunch at the same time . Question 17. MATHEMATICAL PRACTICE Explain Soccer practice starts at 4:30. Gabe arrives at soccer practice at 4:15. Does he arrive before or after practice starts? Explain. ____________________ ____________________ Answer: Given that, Soccer practice starts at 4: 30 and Gabi arrives practice at 4: 15 So, Gabi arrives 15 minutes before the soccer practice starts. Question 18. THINK SMARTER What time is shown on the clock? Fill in the bubble next to all the ways to write or say the time. Answer: The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 5 . Which means, 25 minutes So the time is 3 : 25 or 25 minutes after 3 1. 3: 25 2. 25 minutes after 3 TAKE HOME ACTIVITY • Name a time to 5 minutes. Ask your child to describe where the clock hands point at this time. ### Practice Telling Time Homework & Practice 7.10 Draw the minute hand to show the time. Write the time. Question 1. quarter past 7 Answer: Quarter past 7 means 15 minutes after 7 The time is 7 hours 15 minutes The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 7 hours 15 minutes Question 2. half past 3 Answer: Half past 3 means 30 minutes after 3 The time is 3 hours 30minutes The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes So, the time is 3 hours 30 minutes Question 3. 50 minutes after 1 Answer: 50 minutes after 1 means 1 hour 50 minutes The time is 1 hours 50minutes The hours hand is between 1 and 2 and the minutes hand is on 10. Which means, 50 minutes So, the time is 1 hours 50 minutes Question 4. quarter past 11 Answer: Quarter past 11 means 15 minutes after 11 The time is 11 hours 15 minutes The hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes So, the time is 11 hours 15 minutes Problem Solving Draw hands on the clock to solve. Question 5. Josh got to school at half past 8. Show this time on the clock. Answer: Half past 8 means, 30 minutes after 8 The time Josh got to school is 8 hours 30 minutes As the hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes So, the time is 8 hours 30 minutes Question 6. WRITE Write the time 8:30. Then write this time in two other ways, using words. ______________ ________________ Answer: The time is 8:30 = Half past 8 8 :30 – 8 hours 30 minutes Lesson Check Question 1. Write the time on this clock using words. Answer: The time is six hours fifteen minutes or quarter past 6 Spiral Review Question 2. What is the value of this group of coins? Answer: 46 cents Explanation: 1 quarter = 25 cents 1 dime = 10 cents Which means , 2 dimes = 10+10=20 1 penny = 1 cents Total : 25+20+1 = 46 cents Therefore, the total value of the coins = 46 cents Question 3. What time is shown on this clock? ________ Answer: 7:15 Explanation : The hours hand is between 7 and the minutes hand is on 3 ,Which means 15 minutes So ,the time is 7 hours 15 hours. Question 4. Write six hundred forty-seven using numbers. ______________ Answer: 647 – Six hundred forty-seven ### Lesson 7.11 A.M. and P.M. Essential Question How do you use A.M. and P.M. to describe times? Listen and Draw Draw the clock hands to show each time. Then write each time. Answer: The time is 7 hours 15 minutes a.m. As the hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3 Which means, 15 minutes So, the time is 7 hours 15 minutes a.m. The time is 3 hours 45 minutes p.m. As the hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 9 .Which means, 45 minutes So, the time is 3 hours 45 minutes . MATHEMATICAL PRACTICES Describe some activities that you do in both the morning and in the evening. Answer: The activities that we do in both the morning and in the evening are 1. Reading 2. Exercise/meditation 3. Brushing teeth 4. Taking bath Share and Show Write the time. Then circle a.m. or p.m. Question 1. eat breakfast Answer: 7:15 a.m. 7 hours 15 minutes Explanation: The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes So, the time is 7 hours 15 minutes Question 2. go to art class Answer: 1:40 p.m. 1 hours 40 minutes Explanation: The hours hand is between 1 and 2 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes So, the time is 1 hours 40 minutes Question 3. do homework Answer: 4:30 p.m. 4 hours 30 minutes Explanation: The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 4 hours 30 minutes Question 4. arrive at school Answer: 8: 25 a.m. 8 hours 25 minutes Explanation: The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 5 , which means, 25 minutes So, the time is 8 hours 25 minutes On Your Own Write the time. Then circle a.m. or p.m. Question 5. go to the library Answer: 2:50 p.m. 2 hours 50 minutes Explanation: The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 10 , which means, 50 minutes So, the time is 2 hours 50 minutes Question 6. go to science class Answer: 10:30 a.m. 10 hours 30 minutes Explanation: The hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes So, the time is 10 hours 30 minutes Question 7. eat lunch Answer: 11:45 a.m. 11 hours 45 minutes Explanation: The hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 9 , which means, 45 minutes So, the time is 11 hours 45 minutes Question 8. look at the moon Answer: 8: 15 p.m. 8 hours 15 minutes Explanation: The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes So, the time is 8 hours 15 minutes Question 9. THINK SMARTER Use the times in the list to complete the story. Don got to school at _______. His class went to the library at _____. After school, Don read a book at _____. Answer: Don got to school at 8 : 30 a.m. His class went to the library at 10:15a.m. After school, Don read a book at 3:20p.m. Problem Solving • Applications Question 10. GO DEEPER Some times are shown on this time line. Write a label for each dot that names something you do at school during that part of the day. At what times would you say the dots are placed on the time line? _____ and _____ Answer: 8:00 a.m. – Yoga class 10:00 a.m. – Project work Noon – Eat lunch 2:00 p.m. – Music class 4: 00 – Games 1. 9: 00 a.m. 2. 1:00 p.m. Question 11. THINK SMARTER+ The clock shows the time Jane goes to recess. Write the time. Then circle a.m. or p.m. Recess lasted one hour. Write the time recess was over. Write a.m. or p.m. _______________ Answer: The clock sows the time is 11: 30 a.m. As the hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 6 Which means, 30 minutes So , the time is 11 hours 30 minutes a.m. Given that, Recess lasted one hour . So, the time recess was over is 12 : 30 p.m. TAKE HOME ACTIVITY • Name some activities and times. Have your child say a.m. or p.m. for the times. ### A.M. and P.M. Homework & Practice 7.11 Write the time. Then circle A.M. or P.M. Question 1. walk the dog Answer: 4 hours 40 minutes p.m. Explanation: The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 8 .Which means 40 minutes So the time is 4:40 p.m. Question 2. finish breakfast Answer: 7 hours 30 minutes A.m. Explanation : The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 6 . Which means , 30 minutes So, the time is 7 : 30 a.m. Problem Solving Use the list of times. Complete the story. Question 3. Jess woke up at _____. She got on the bus at _____ and went to school. She left school at _______. Answer: Jess woke up at 7:00 A.m. She got on the bus at 8:30 A.m. and went to school . She left the school at 3:15 p.m. Question 4. WRITE List two school activities that you do in the morning and two school activities that you do in the afternoon. Write times for these activities using A.M. and P.M. ___________________ __________________ Answer: Morning activities: a. Yoga class – 8:30 a.m. b. Art class – 11:45 a.m. Evening activities a. Drawing time : 3:30 p.m. b. Music class : 5:00 p.m. Lesson Check Question 1. The clock shows when the soccer game ended. What time was it? _______ Answer: 4 hours 50 minutes Explanation: The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 10 ,Which means 50 minutes So, the time is 4 hours 50 minutes Question 2. The clock shows when Dad gets up for work. What time is it? _______ Answer: 6 hours 10 minutes Explanation : The hours hand is on 6 and the minutes hand is on 2 .Which means, 10 minutes So, the time is 6 hours 10 minutes . Spiral Review Question 3. What coin has the same value as 25 pennies? Draw your answer. Answer: Quarter Explanation: 1 penny = 1 cent Which means , 25 pennies = 25 cents We know that 1 quarter = 25 cents So, the coin is a quarter coin. Question 4. Describe 72 as a sum of tens and ones. ____ + ____ Answer: 72 can be shown in tens as 70 and once as 2 Total : 70 + 2 = 72 Question 5. At the beginning of the school year there were 437 2nd graders at Woods Elementary. Over the course of the year,24 students joined. How many 2nd graders are there at the end of the year? Answer: 4 3 7 + 2 4 _______ 4 6 1 Therefore, the number of 2nd graders are there at the end of the year = 461 Question 6. What time is quarter past 3? _______ Answer: 3 : 15 quarter past means 15 minutes after 3 So the time is 3 hours 15 minutes. ### Money and Time Review/Test Question 1. Andrea pays$2.15 for a jump rope. Fill in the bubble next to all the ways that show $2.15. Answer: 1. two$1 bills , 1 dime and 1 nickel = $2.15 2. one$1 bill, 3 quarters and 4 dimes = $2.15 Question 2. The clock shows the time Michael eats breakfast. Write the time. Circle a.m. or p.m. Tell how you knew whether to select a.m. or p.m. Answer: 7:10 a.m. The time is 7 hours 10 minutes as the hours hand is on 7 and the minutes hand is on 2, Which means 10 minutes And also breakfast is consumed in morning time So, the time is 7: 10 a.m. Question 3. Fill in the bubble next to all the groups of coins with a total of 60¢. Answer: 1. Yes, because 2 quarters = 50¢ , 1 dime= 10¢ ; Total = 60¢ 2. Yes, because 1 quarter = 25 ¢,2 dimes = 20¢ and 3 nickels = 15¢ ;Total = 60¢ 3. No, because 5 dimes = 50¢, 1 nickel = 5¢ 6 pennies = 6 cents ;Total = 61¢ 4. No, because 4 nickels = 20¢ , 20 pennies = 20 cents ;Total = 40¢ Question 4. GO DEEPER Tess gave Raul these coins. Tess says she gave Raul$1.00. Is Tess correct? Explain.

_______________________
______________________

Explanation:
$1 = 100 cents The value of the coins she gave = 1 quarter = 25 cents Which means, 2 quarters= 25+25 = 50 and 1 dime = 10 cents Total : 50 + 10 = 60 So, the value of coins she gave to Raul = 60¢ Therefore, Tess is wrong . Question 5. Write the time that is shown on this clock. Answer: 8 hours 5 minutes Explanation : The hours hand is on 8 and the minutes hand is on 1 which means, 5 minutes So, the time is 68 hours 5 minutes Question 6. What time is shown on the clock? Fill in the bubble next to all the ways to write or say the time. Answer: The time in the given clock is 4 hours 35 minutes It can be shown as 4 : 35 It can also be written as 35 minutes past 4 Question 7. THINK SMARTER+ Alicia has this money in her pocket. Answer:$1.70

Explanation:
1 dollar = 100 cents
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10 = 20
Total value of money = 100+50+20 = 170 cents
Is can be shown as $1 .70 Therefore, Alicia has a total of$1.70 in her pocket.

Question 8.
Kate’s father gave her these coins. Write the value of the coins. Explain how you found the the total value.

_________________________
_________________________

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
and 1 penny = 1 cent
Total value of coins = 50+10+1 = 61¢

Question 9.
Write the times the clocks show.

1. 4 hours 30 minutes
2. 7 hours 30 minutes
3. 5 ‘o clock

Question 10.
Ben has 30¢. Circle coins to show this amount.

Question 11.
Mia buys apples that costs 76¢.
Draw and label coins to show a total value of 76¢